10 gedžeta sa Aliexpressa za manje od $10, vrednih svake pare

Za jednu crvenu ili manje, kupite neku zanimljivu zvrčku ili zezalicu

AliExpress je Aladinova pećina puna raznog blaga iz svih krajeva sveta… ok, 99% je sve iz Kine, ali svejedno, za mnoge stvari sa ovog sajta ne treba izdvojiti mnogo novca, možda koliko za dve-tri pakle cigareta, jednu duplu pljesku ili turu točenog. Bez ikakvog posebnog reda predstavljamo vam naš izbor 10 interesantnih sprava i predmeta koji vam mogu biti od pomoći u svakodnevnom životu, a koji koštaju 10 dolara ili manje. Malo upozorenje – zbog situacije sa pandemijom i njenim uticajem na tržište, neki predmeti mogu u međuvremenu imati nesrazmerno veliku poštarinu naspram vrednosti predmeta, ili promeniti cenu.

  1. XIAOMI Mijia Bluetooth Termometar/Higrometar
Mi Termometar

Ovaj prosta spravica meri temperaturu u prostoriji, ali i prisustvo vlage. Merni temperaturni raspon mu je od 0-60oC stepeni, sa (ako je proizvođaču verovati) greškom od 0.1oC. Ne samo što meri temperaturu i vlagu, već ima i još jednan dodak – mogućnost bluetooth konekcije sa ostalim smart uređajima u kući, kao što su klima uređaj, grejač ili ovlaživač vazduha, uz odgovarajuću Mi aplikaciju.

2. Džepna LED lampa

baterijska

Led lampa za staviti u džep, na bicikl, ili čak i na deo odeće, u zavisnosti od potrebe. Daje pun snop, pola, nisko osvetljenje, SOS ili stroboskop treperenje, a traži samo jednu (punjivu, a može i alkalnu) bateriju, koja dolazi u pakovanju. U najosnovnijem paketu dobijate lampu sa gumicom za kačenje na bicikl, a svaki dodatak povećava cenu, ali dodaje i bateriju, punjač, futrolu, USB punjač, punjač za kola, i „Big Gift Box“ da se sve to spakuje. Pun paket koštaće preko oko $15, mada za ljubitelje outdoor avantura, prilično mala cena.

3. Senzorna LED sijalica

sijalica na senzor 1

Ako ne želite da se zanimate sa postavljanjem LED sijalica sa senzorom pokreta, ili plaćate majstora za ovaj posao, ova sijalica nudi zaobilaženje problema. Postoje varijante sa zvučnim, senzorima pokreta pa čak i radarskim senzorom koji, kako proizvođač kaže funkcioniše i kroz zidove. Postoje varijante u 3-5-7-9W, mada trenutno najjače sijalice sa radarskim senzorom nisu dostupne za našu državu.

4. Tip C-Usb adapter

Tip C USB adapter

Došli ste u goste, a zaboravili punjač za vaš telefon sa Tip C ulazom, a svi u kući imaju samo obične USB punjače? Ovaj sitni i jeftini adapter otkloniće ovu muku bez problema. Takođe je pogodan za bilo koju drugu spravicu koja na kraju ima USB priključak, a vi samo Tip C ulaz.

5. Mini LED senzor sijalica

Mala sijalica za kljucaonicu

Mala, ali itekako važna sijalica, pogotovo ako imate problema sa mračnim ulazom u stan ili kuću, i uvek imate problema da ključ pronađe bravu. Ili samo želite neku vrstu malog ambijentalnog svetla, bez da upuštate u instalaciju LED traka i kontrolera. Ova sijalica koja fukncioniše samo sa jednom baterijom lako se lepi, i kao što naslov kaže – poseduje senzor pokreta.

6. Bluetooth audio risiver

Mini BT risiver

Za one kojima se slušalice stalno zapetljavaju, kače, spadaju, nikad nisu dovoljno dugačke ili su uvek previše kratke, ovaj BT risiver biće odlična stvar. Preko BT se povezuje sa telefonom, a slušalice i njega možete da staviti na mnogo pogodnijem mestu negdo da vam svi kablovi vise okolo i kače se gde god. I ne samo slušalice, već i bilo koji drugi audio-aparat može se povezati preko ove spravice sa mobilnim telefonom. Risiver se puni uz pomoć micro USB-a koji dolazi u paketu.

7. Nalepnica metar za zid

Deciji metar za visinu

Imati decu je skupo, ali gledati ih kako rastu je neprocenjivo, i sa ovim stikerom prilično povoljno. Metar se lepi na zid, vrata, ormar ili gde god može, i tu je puno različitih dizajnova kojim ćete pratiti rast vašeg deteta sve do 1.60m visine, a mogu biti i edukativnog karaktera da učite klince brojevima i merama.

8. HDMI Switch sa 3 porta

4k Switch 1

Imate HDMI monitore, televizore i konzole? Kablovi po sobi bodu oči, sapliću noge i sakupljaju prašinu i paučinu? Olakšajte sebi život i ulepšajte radni, dnevni ili spavaći prostor sa spliterom koji će smanjiti količinu kablova za sigurno 30%. Switch podržava 4k kvalitet ili 2k 3D kvalitet snimka do 60Mhz.

9. USB/TypeC flash čitač SD kartica

USB SD citac

Ovaj čitač SD kartica biće od velike pomoći ako imate problema sa USB ili TypeC ulazima, jer ovaj flash poseduje ne samo ova dva, već i microUSB priključak, a prima sve vrste SD i microSD kartica čime ste 99% pokriveni što se tiče prenosa podataka sa digitalnog foto-aparata, telefona, kompjutera i kartica, ma koji od navedenih ulaza da imaju.

10. Kapsule za Nesscafe i Dolce Gusto aparate

Kafe Espreso Filter

Svako ko ima ove kućne espreso aparate, vrlo brzo dođe do računice da je aparat ispao mnogo jeftiniji, nego same kapsule. Ove kapsule koje mogu da se koriste više puta imaju u sebi metalnu mrežu od nerđajućeg čelika, i pasuju na sve popularne kuće espreso aparate, lako održavaju, i po ceni od 200-ak dinara za 4 komada, prilično su isplativija varijanta od onih iz super-marketa. Dolaze u nekoliko različitih boja, uz kašičicu i četkicu za čišćenje.