Hrana i piće

10 Recepata za fantastičan domaći hleb za koje pekari ne žele da saznate

Ako vam je dosta da kupujete hleb u prodavnici koji već uveče nije upotrebljiv, i želite da pravite pravi, domaći hleb, onda ste na pravom mestu. Svi znamo da je sveže pečeni hleb sa hrskavom koricom i mekom unutrašnjosti neodoljiv, a kod kuće možete uživati u njemu kad god poželite. Osim što je domaći hleb mnogo zdraviji jer možete kontrolisati sastojke, on je i mnogo ukusniji, a uz to ćete uživati u procesu pripreme.

U ovom članku otkrivamo 10 fantastičnih recepata za domaći hleb koji su jednostavni za pripremu i pružaju neverovatan rezultat. Pekari često kriju neke tajne, ali mi ćemo vam ih otkriti. Sledi lista recepta koji će vas naučiti veštini pravljenja hleba.

Kako umesiti hleb?

Kod mešenja hleba, važno je da budete strpljivi i da testo mesite dovoljno dugo kako biste dobili glatku i elastičnu teksturu. Krenite sa mešenjem tako što ćete lagano povlačiti i gnječiti testo prema sebi, a zatim ga ponovo rastezati i uvijati. Ovaj proces omogućava da se gluten u brašnu razvije, što je neophodno za dobijanje lepe teksture hleba.

Testo treba da postane glatko i elastično i da se ne lepi za ruke ili radnu površinu. Ako je potrebno, dodajte malo brašna, ali nemojte preterivati, jer previše brašna može učiniti testo suvim. Testo je spremno kada se vrati u svoj oblik nakon što ga pritisnete prstom, što znači da je dovoljno razvijen gluten. Nakon toga, oblikujte testo u željeni oblik i ostavite ga da raste na toplom mestu dok ne udvostruči svoj volumen.

Kako praviti različite oblike testa za hleb:

Kada je vaše testo spremno za oblikovanje, možete ga prilagoditi željenom obliku hleba, a svaki oblik ima svoj specifičan postupak. Evo kako da oblikujete testo za nekoliko klasičnih oblika hleba:

Vekna (duguljasti hleb) – Za ovaj oblik, prvo oblikujte testo u pravougaoni oblik tako što ćete ga rukama pritisnuti, a zatim saviti ivice prema unutra. Zatvorite krajeve i počnite da ga zavijate u oblik rolne, pažljivo ga uvijajući do suprotnog kraja. Spojite krajeve, a zatim dlanovima oblikujte krajeve da biste dobili uredan izgled. Stavite ga u pripremljeni kalup ili na pleh i ostavite da raste.

Okrugli hleb – Da biste napravili okrugli hleb, nakon što ste zamesili testo, oblikujte ga u loptu. Počnite da stiskate sredinu testa, uvijajući krajeve prema unutra, a zatim ga okrenite naopako kako bi spojevi bili okrenuti prema dole. Zatim, oblikujte ga u loptasti oblik tako što ćete ga nežno oblikovati rukama, pazeći da ga ne previše kompresujete. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje ili u okrugli kalup, pa ostavite da raste.

Cevasti hleb – Za cevast oblik hleba, razvucite testo u duguljastu traku, koja je ravnomerno širine. Oblikujte je u cilindričan oblik, pritiskajući krajeve da se ne otvore, i pažljivo je oblikujte u uski, duguljasti oblik. Stavite ga na pleh ili u kalup i ostavite da raste. Ovaj oblik daje hlebu lepu, usku formu i odličan je za pečenje u klasičnim hlebnim kalupima.

Pleteni hleb – Ako želite da napravite pleteni hleb, prvo podelite testo na tri ili više jednakih delova, a zatim razvucite svaki deo u duguljastu traku. Pletemo trake kao pletenicu, preplićući ih jednu preko druge. Nastavite pletenje dok ne završite celu dužinu trake. Na kraju, spojite krajeve pletenice i stavite je na pleh. Ovaj oblik je popularan za sve vrste hleba, posebno za specijalne prilike, jer dodaje lep vizuelni efekat.

Hlepčići ili rolnice – Za hlepčiće, podelite testo na male loptice jednake veličine. Oblikujte svaku u kuglicu ili razvucite u rolnicu, pazeći da zadrži oblik dok raste. Ovaj oblik je idealan za rolnice, mini hleb ili čak mini bagete, jer omogućava lako pečenje male količine hleba koja se brzo i ravnomerno peče.

Baget – Za pravljenje bageta, razvucite testo u dugu, usku traku. Oblikujte ga tako da bude što uži i duži, a zatim ga stavite na pleh da raste. Baget se karakteriše finim, uskim oblikom i teksturom koja omogućava da se ravnomerno peče. Pre nego što stavite baget u pećnicu, možete na vrhu napraviti par proreza sa oštrim nožem kako biste stvorili klasičan izgled bageta tokom pečenja.

Svaki oblik hleba zahteva malo različite tehnike, ali osnovni proces ostaje isti: oblikujte, ostavite da raste i zatim stavite u rernu. Imajte na umu da je važno ne pritiskati testo previše, kako bi zadržalo lepu, vazdušastu strukturu.

hleb vekna 1

1. Klasika: Domaći hleb sa kvascem

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Za početak, u manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok ne postane penušavo. U većoj posudi, pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mešajte sve dok se ne formira testo. Prebacite testo na radnu površinu i mesite ga oko 10 minuta dok ne postane glatko. Stavite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu, oko sat i po, dok se ne udvostruči.

Nakon što je testo naraslo, prebacite ga u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 25-30 minuta, dok korica ne postane zlatno smeđa.

2. Hleb sa grožđicama i brusnicama

Hleb sa grožđicama i brusnicama je jednostavan i ukusan recept koji se često priprema za prazničnu sezonu, a dolazi iz starog porodičnog recepta koji je odlično prihvaćen zbog svoje kombinacije kiselkastih brusnica i slatkih grožđica. Njegova priprema je brza i laka, a rezultat je hleb bogatog ukusa, koji savršeno ide uz čaj ili kafu.

Sastojci:

  • 2 šolje prosejanog brašna
  • 1 šolja belog šećera
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ šolje putera
  • 1 jaje, umućeno
  • malo kore narandže
  • sok od cele narandže
  • 1 ½ šolje suvog grožđa
  • 1 ½ šolje brusnica

Priprema:

Prvo, zagrejte rernu na 175°C i pripremite kalup 25×10 cm, koji možete premazati puterom ili obložiti papirom za pečenje. U velikoj posudi, prosejte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. Zatim, dodajte hladni puter i mešajte dok smesa ne postane mrvičasta.

U drugoj posudi, pomešajte umućeno jaje, koru narandže i sok. Ovu smesu dodajte suvim sastojcima i dobro promešajte. Na kraju, pažljivo umešajte grožđice i brusnice.

Smesu sipajte u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 70 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki pre nego što ga isečete.

Ovaj hleb je bogat, sočan i savršeno osvežavajuć, a u njemu ćete uživati uz svaki zalogaj.

domaći hleb

3. Hleb sa semenkama

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice meda
  • 300 ml mlake vode
  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 100 g mešavine semenkama (suncokret, lan, sezam)

Priprema:
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i med. Ostavite da odstoji 10 minuta. U velikoj posudi pomešajte brašno, so i seme. Dodajte tečne sastojke i zamesite testo. Mesite ga oko 10 minuta, a zatim ostavite da naraste dok ne udvostruči svoju veličinu. Nakon što testo naraste, oblikujte ga i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220°C oko 35 minuta. Hleb sa semenkama ima bogatu teksturu, a seme dodaje savršen ukus.

4. Bezglutenski hleb

Sastojci:

  • 300 g bezglutenskog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim pomešajte sa suvim sastojcima. Zamesite testo i ostavite da naraste na toplom mestu dok ne udvostruči svoju veličinu, oko sat i po. Nakon što testo naraste, oblikujte ga i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.

Potražite još bezglutenskih recepata: Bezglutenski recepti – 3 ideje za slane zalogaje.

5. Hleb sa krompirom

Odličan recept ako vam je preostalo pire krompira od ručka…

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 250 g krompira (skuvanog i izgnječenog)
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer i ostavite da odstoji. U većoj posudi pomešajte brašno, so i izgnječeni krompir. Dodajte tečne sastojke i zamesite testo. Ostavite ga da raste dok ne udvostruči veličinu. Kada testo naraste, oblikujte ga i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Krompir čini hleb neverovatno mekanim i vlažnim, dok daje lepšu teksturu.

6. Hleb sa bundevom

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 g pirea od bundeve
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica meda
  • 300 ml mlake vode

Priprema:
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i med, a u većoj pomešajte brašno i so. Dodajte pire od bundeve i tečne sastojke, pa zamesite testo. Ostavite da naraste oko sat vremena. Kada naraste, oblikujte hleb i stavite na pleh. Pecite na 200°C oko 35 minuta.

Možda želite da ga poslužite uz Potaž od bundeve – recept koji morate da probate.

7. Mlečni hleb

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 g maslaca

Priprema:
U manjoj posudi zagrejte mleko i otopite maslac. U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so, a zatim dodajte tečne sastojke. Zamesite testo i ostavite da naraste oko sat vremena. Nakon što testo naraste, oblikujte male kuglice i stavite na pleh. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Mleko i maslac daju pecivima bogatstvo ukusa.

parce hleba

8. Hleb sa jogurtom

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 200 g jogurta
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Pomešajte jogurt sa kvascem i ostavite da se aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, so, i tečne sastojke. Zamesite testo i ostavite da naraste. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.

9. Hleb sa semenkama i pivom

Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 50 g integralnog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 250 ml piva (po mogućstvu tamnog)
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 100 g mešavine semena (bundeva, suncokret, susam)

Priprema: U velikoj posudi, pomešajte oba brašna, kvasac, so i šećer. U drugoj posudi, zagrejte pivo do umereno toplotnog stepena, pa ga dodajte u brašno zajedno sa maslinovim uljem. Sve sjedinite i mesite dok ne dobijete glatko testo. Na kraju, dodajte semenke i nastavite da mesite dok ne postanu ravnomerno raspoređene. Ostavite testo da naraste oko sat vremena. Kada se testo udvostruči, oblikujte ga u željeni oblik i stavite u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta, dok hleb ne postane zlatno-smeđi.

10. Kukuruzni hleb

Sastojci:

  • 250 g mekog (glatkog) pšeničnog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 1/2 kesice (5 g) suvog kvasca
  • 1/2 kesice (6 g) praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte suve sastojke: pšenično i kukuruzno brašno, suvi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so. Dodajte mlako mleko, vodu i ulje, pa sve dobro sjedinite prvo varjačom, a potom rukama umesite glatko testo. Ostavite da odstoji i naraste oko 30 minuta.

Testo prebacite u prethodno pripremljeni kalup (dimenzije 25×10 cm) i ostavite da još jednom naraste 30-40 minuta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C, a zatim smanjite temperaturu na 200°C i pečite još oko 25 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i hrskav.

Poslužite ovaj divan kukuruzni hleb i uživajte u njegovoj mekanoj unutrašnjosti i hrskavoj spoljašnjoj korici!

Sa ovim receptima ćete uživati u svakom zalogaju sveže pečenog hleba, a vaša kuhinja će postati omiljeno mesto za pripremu.

I na kraju morate znati Kako da hleb bude duže svež? i Hleb – kako ga pravilno zamrznuti.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button