17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaVesti Zrenjanin11. novembar - dan primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar – dan primirja u Prvom svetskom ratu

European Top 44 Airplay chart

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Srbiji i obeležava se 11. novembra. Na ovaj dan 1918. godine u železničkom vagonu u Kompjenju, Sile Antantne potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj državni praznik obeležava se u Srbiji od 2012. godine.

Dokument koji je sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš suštinski je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, očuvanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Natalijina ramonda kao simbol praznika

Kao motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koji je ugrožena vrsta u Srbiji i poznat kao cvet feniks u botanici zbog svoje prirode. Naime, ovaj cvet nakon što se u odsustvu vode sasvim osuši, može da ponovo oživi nakon malo kiše ili zalivanja. Na amblemu se takođe ističe motiv trake Albanske spomenice, postavljene iznad cveta. Preporučuje se da se ovaj amblem nosi na reveru tokom nedelje koja prethodi prazniku, kao i na sam dan proslave.

Na ovaj dan u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Francuskoj sećaju se veterana iz Prvog, ali i Drugog svetskog rata. Velika Britanija ga obeležava od prve godišnjice, 11. novembra 1919. godine, a simbol praznika predstavlja crveni cvet maka.

Praznik se u Srbiji obeležava neradno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °