Roštilj – nekoliko recepata i saveta

Sezona roštiljanja je, suprotno popularnom mišljenju, uvek. Ko nas sprečava da preko cele godine roštiljamo? Niko. Zato, raspalimo vatru uz nekoliko dobrih recepata i saveta!

Roštiljanje je savršeno za prve tople prolećne dane. Predstavljamo Vam nekoliko ukusnih recepta, idealnih za sezonu, ali i preko cele godine.

Ćevapčići

Mleveno meso, mešane vrste (svinjsko, juneće, goveđe, ovčije…), začinite po želji. So i biber obavezno, ostali začini po želi, sitno sečenog crnog luka ne sme da izostane, ali ga prethodno ocedite, a belog luka kako vam volja. Za još bolji ukus, ni krupno rendani sir neće biti na odmet. Sve dobro izmešati, i smesu ostaviti minimum sat vremena u frižideru. Oblikujte meso i roštiljajte! Ista masa može da se iskoristi i za pljeske.

Pileća krilca na roštilju
Roštilj - Pileća krilca

Pileća krilca marinirajte preko noći (u mešavini piva, najbolje crnog, soja sosa, čili sosa ili začinima i ulju…). Možete ih i začiniti sa bilo kojom začinskom mešavinom oko 30 minuta pre grilovanja. Začinite sve kari prahom ili jednostavno solju, biberom i sa malo aleve paprike. Trik kod piletine da ne bi bila suva i spržena, je da sačekate da vrelina malo utihne, jer po pravilu pileće meso ne treba peći na visokim temperaturama. Nakon roštiljanja, krilca možete premazati roštilj sosom, i grilovati još pet do deset minuta.

Riba na roštilju

Trik sa pečenjem ribe na roštilju je sličan kao sa belim mesom – ne zahteva jaku žeravicu. No, pre pečenja, ribu treba dobro pripremiti. Nakon čišćenja, ribu začinite uljem, solju, biberom, limunovim sokom, ruzmarinom, ili po želji, uvijte je u aluminijumsku foliju i ostavite da prenoći, ili odstoji barem 2 sata u frižideru. Ukoliko ste negde u prirodi, gde nemate roštilj, ali imate vatru, pečenje u foliji će biti odlična stvar. I ne, neće biti toksičnih materija u hrani iz aluminijuma, osim onih koja je već unutar ribe. Aluminijumska folija je opasna samo ako progutate ceo list ili veću kuglu i pri tom se ugušite. Možete ribu nabosti na štap i peći na direktnoj vrelini vatre i jake žeravice sa povremenim okretanjem. Dok se riba peče, poželjno je premazivati je uljem i/ili limunovim sokom.

Pica od patlidžana

Ovo je recept za one koji imaju poklopac na roštilju, ili način da poklope posudu u kojoj će se patlidžan pica peći. Patlidžane iseći po dužini na tanke šnite. Premazati ih uljem, pa preko toga staviti mešavinu sitno iseckane salame, šunke (ili ne ako pravite vegetarijasnku varijantu), pečuraka i rendanog sira, a onda preko staviti paradajz sos, paradajz pire ili šta vam volja. Peći na jakoj žeravici oko 20 minuta.

Kokice na žaru

Ovo je veoma lako, i klincima veoma zabavno, ako imate odgovarajuću posudu za to. Najbolji izbor je manji pleh, i još bolje – tiganj od livenog gvožđa. Sipajte ulje/mast u posudu, sipajte kokičar, i posudu zatim prekrijte ili još bolje umotajte aluminijumskom folijom, i zatim probijte 3-4 rupe čačkalicom da vruć vazduh može da izlazi. Kada kokice krenu da pucaju, protresti posudu na svakih 4-5 sekundi dok kokanje ne prestane.

Pročitajte još i kako i čime očistiti roštilj!