Hrana i piće

3 Dubai deserta koja ćete obožavati

Dubai je postao globalni trend, i to ne samo zbog svojih nebodera i luksuznih plaža. Sve je sad „Dubai“ – od Dubai čokolade koja je preplavila TikTok i Instagram, preko Dubai stila života, a sada postoje čak i Dubai ćevapi!

Ovo je trend koji će definitivno obeležiti 2025. godinu, i zato verujem da već znate kako da napravite čokoladu, zato ću vam pokazati 3 Dubai recepta koja još niste isprobali!

Jagode u Dubai čokoladi

Sezona je jagoda, pa ih iskoristite na najbolji način! Zašto su jagode dobre? Jedite ih u sezoni.

Prvo se otopi čokolada – može na pari ili kratko u mikrotalasnoj. Kad je potpuno glatka, dodaje se pistać krem i dobro se umeša dok ne postane ujednačena, gusta smesa. U drugom tiganju, na srednje jakoj vatri, prži se kadaif. Važno je stalno mešati jer se brzo zapeče, a cilj je da dobijemo zlatnu boju i da kadaif postane hrskav.

Jagode se operu, osuše i onda se umaču u čokoladno-pistać smesu. Dok je čokolada još mekana, jagode se uvaljaju u prženi kadaif ili se pospu odozgo. Gotove su čim se glazura stegne, mogu odmah da se jedu, a još su bolje kad malo odstoje u frižideru.

DUBAI

Dubai čoko brauniji sa pistać kremom i kadaifom

Sastojci:

  • 250 g crne čokolade (60–70% kakaa)
  • 180 g putera
  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 ravna kašika kakaa
  • Prstohvat soli
  • 4–5 kašika pistać krema
  • 70 g seckanih pistaća
  • 1 šaka kadaifa (oko 30 g)

Priprema:

Čokolada i puter se zajedno otope – idealno na pari, ali može i u mikrotalasnoj u kraćim intervalima. Mešaju se dok ne postanu glatka, ujednačena masa. Kad se prohlade, dodaju se jaja i šećer, pa se sve dobro sjedini ručno ili žicom za mućenje (nema potrebe za mikserom). Zatim se dodaju brašno, kakao i prstohvat soli – smesa ostaje gusta i lepljiva, kao za klasičan brauni. U nju se umešaju dve do tri kašike pistać krema i seckani pistaći, dok se ostatak krema sačuva za prelivanje.

Smesa se izliva u pleh srednje veličine (npr. 20×20 cm) obložen papirom za pečenje. Po vrhu se dodaju trakice pistać krema i lagano se razvuku čačkalicom da se dobije mramorni izgled. Rerna se zagreva na 170°C, a brauni se peče 25-30 minuta, ivice treba da budu čvrste, ali sredina mekana i sočna.

Dok se brauni hladi, na suvom tiganju se prži kadaif uz stalno mešanje, dok ne dobije zlatno-braon boju i postane hrskav. Kad je brauni još topao, pospe se prženim kadaifom i ostatkom pistać krema, po želji i dodatnim pistaćima.

Najbolje je da odstoji bar sat vremena kako bi se ukusi povezali.

Dubai palačinke sa pistać kremom, kadaifom i belom čokoladom

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 ml mineralne vode
  • 200 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika šećera
  • Malo ulja za prženje

Za punjenje i dekoraciju:

  • Pistać krem (oko 150–200 g)
  • 1 šaka kadaifa (30–40 g)
  • 50 g bele čokolade
  • Mleveni pistaći za posipanje
  • Po želji: malo meda ili sirupa

Priprema:

U činiji se umute jaja sa šećerom i prstohvatom soli, zatim se dodaju mleko, mineralna voda i brašno. Sve se dobro umuti dok se ne dobije glatko testo bez grudvica. Ostavlja se da odstoji 10–15 minuta, pa se palačinke peku na tiganju s malo ulja, tanke kao klasične.

Paralelno se u suvom tiganju prži kadaif dok ne postane zlatno i hrskavo – stalno mešanje je važno jer brzo dobije boju. Bela čokolada se otopi na pari ili u mikrotalasnoj.

Pečene palačinke se filuju slojem pistać krema, urolaju ili preklapaju po želji, pa se odozgo prelivaju belom čokoladom i posipaju prženim kadaifom i mlevenim pistaćima. Po želji može i kap meda ili sirupa za dodatnu sočnost i sjaj.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button