Hrana i pićeŽivot

3 Posna jela za ukusan ručak – Musaka, rižoto i prebranac

Ovo su 3 najomiljenija posna jela koja se spremaju brzo i jednostavno, a što je najvažnije, sigurno će vas zasititi.

1. Posna musaka

Posna musaka je izuzetno popularno jelo koje može zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje domaće kuhinje. Kao i kod mrsne verzije, krompir i povrće čine osnovu ovog bogatog i zasitnog jel, ali umesto mlevenog mesa ćemo koristiti soju.

Sastojci:

  • 6 krompira (srednje veličine)
  • 150 g sojinog mesa (granule ili mlevena soja)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica začina u prahu
  • So i biber po ukusu
  • 1 čaša biljnog mleka (soja, badem, ovseno)
  • 2 kašice brašna
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Za pripremu posne musake, prvo ogulite krompir, operite ga i iseckajte na tanke kolutove. Stavite ga u hladnu vodu, a zatim pripremite sojino meso: stavite sojine granule u vruću vodu da omekšaju, a potom ih dobro ocedite i pritisnite da izbacite višak tečnosti. Ako koristite mlevenu soju, samo je pomešajte sa začinima i zapecite na tiganju.

Na maslinovom ulju propržite sitno iseckane crni i beli luk, a zatim dodajte pripremljeno sojino meso. Umešajte paradajz pire, origano, začine, so i biber, i kuvajte još oko 5 minuta dok sve ne omekša.

Naravno, musaku možete napraviti i bez soje, a umesto nje možete koristiti druge sastojke koji će dati sličnu teksturu. Na primer, možete koristiti crni pasulj, leblebije ili pečurke koje su odlična zamena za meso.

Kada su svi sastojci spremni, u vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, pa sloj „mesa“, i tako ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju, pomešajte biljno mleko i brašno, pa prelijte musaku. Ovoj smesi takođe možete dodati i biljni sir, kako bi jelo bilo još ukusnije.

Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i lepo zapečena na vrhu.

posna jela

2. Posni rižoto

Rižoto je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje može biti posno i hranljivo. U ovom receptu koristimo povrće kao osnovne sastojke, a pirinač kao izvor ugljenih hidrata koji će vas zasititi.

Sastojci:

  • 250 g pirinča
  • 300 g pečurki (najbolje šampinjoni)
  • 1 veza crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja biljnog bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 šolje belog vina ( može i bez njega)
  • 1/2 šolje biljnog mleka (po izboru)
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Prvo iseckajte crni i beli luk, a pečurke operite i iseckajte na tanke listiće. Zagrejte maslinovo ulje, pa propržite luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte pečurke i pržite dok ne omekšaju i puste tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu.

Nakon toga, dodajte pirinač i dobro ga promešajte sa povrćem. Ako koristite belo vino, dodajte ga sada i kuvajte dok ne ispari. Zatim, dodajte biljni bujon, po malo, svaki put kada pirinač upije tečnost. Nastavite sa dodavanjem bujona dok rižoto ne postane kremast i mekan.

Kada je pirinač skuvan, možete dodati biljno mleko za još kremastiji efekat, a zatim dodatno začiniti solju i biberom po ukusu. Na kraju, rižoto poslužite sa svežim peršunom.

rizoto

3. Prebranac

Prebranac je jedno od tradicionalnih posnih jela, a našao se i na listi stranog gastronomskog sajta kao jedno od tri najbolja jela bez mesa u Srbiji.

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Ulje ili mast za zapršku
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Peršunov list po želji

Priprema:

Prvi korak u pripremi je kuvanje pasulja: operite ga dobro i stavite u vodu da provri. Kada proključa, prospite vodu i sipajte novu, a zatim kuvajte pasulj dok ne omekša, što traje oko jedan do jedan i po sat.

Za zapršku, u tiganju zagrejte ulje i propržite sitno iseckan luk. Kada luk omekša i postane staklast, dodajte alevu papriku, dobro promešajte kako paprika ne bi zagorela i kuvajte još nekoliko minuta.

Kada su pasulj i zaprška spremni, stavite kuvani pasulj u vatrostalnu posudu, prelijte zaprškom, dodajte lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Sve stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 30 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i lepo zapečena.

pasulj

Nadamo se da će vam se ova 3 posna jela dopasti. Takođe možete isprobati i Ratatouille i Posnu sarmu.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button