17.3 C
Zrenjanin
29.05.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR Kultura49. Pesnička štafeta startuje 15. maja

49. Pesnička štafeta startuje 15. maja

Ove godine, manifestaciju predvodi Jasminka Petrović.

European Top 44 Airplay chart

Pesnička štafeta, jedna od najstarijih manifestacija posvećena deci, počeće u ponedeljak, 15. maja.

Zbog tragičnih događaja u našoj zemlji, početak manifestacije je odložen, a manifestacija je ove godine osmišljena kao poseban vid podrške deci i prosvetnim radnicima.

Gostujuća autorka na ovogodišnjoj manifestaciji je Jasminka Petrović koja će, najpre, u ponedeljak, u dvorištu škole “Servo Mihalj” u Mužlji sa učenicima posaditi drvo. U dvorištu ove škole, nalazi se Aleja pesnika u kojoj je svaki gostujući pesnik manifestacije ostavio po jedno stablo. Pesnički karavan će tokom naredne nedelje obići 60 škola u tri okruga Banata i Bačke.

Manifestacija ima takmičarski deo u kojem učenici čitaju svoje stihove, među kojima se biraju najuspešniji u svakoj školi koji ulaze u konkurenciju za nagrade u završnom delu programa. Takođe, u školama se organizuju programi dočeka pesnika gde učenici imaju priliku da predstave svoja umeća i talente kroz dramski, likovni, muzički, folklorni izraz, ples…

O manifestaciji

Prva “Pesnička štafeta” održana je 1975. godine. Sve do danas, gostujući pesnici manifestacije bili su najznačajniji stvaraoci književnosti za decu i mlade kao što su Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Raša Popov, Dragan Lukić, Pero Zubac i drugi.

Manifestacija svake godine okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi i predstavlja vrlo jedinstven događaj, kako po masovnosti tako i po načinu realizacije.

Kako bi deci i mladima predstavili kvalitetne kulturne sadržaje, bibliotekari izlaze van same ustanove kulture (koncept “Biblioteka bez zidova”) i sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u manifestaciji u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke. Tokom trajanja manifestacije, pređe se više od 1.500 km i obiđu škole u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Novi Bečej, Nova Crnja, Кikinda i Titel.

Jasminka Petrović

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Uređivala je dečiju emisiju na Radio Pingvinu, časopis „National Geographic Junior“, pisala za mnoge dečije časopise i učestvovala u programima koji podstiču dečiju maštu i stvaralaštvo.
Srpsko stvaralaštvo za decu obeležila je svojim delima, ali i zalaganjem za poboljšanje položaja deteta i razvoj dečije kulture. Nekoliko njenih knjiga prevedeno je na više od trideset jezika a neke od njih su dramatizovane u pozorištima za decu u zemlji i inostranstvu.
Кnjige Jasminke Petrović dva puta su se našle među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu u izboru časopisa „White Raven“ Međunarodne omladinske biblioteke (Internationale Jugendbibliothek) u Minhenu: godine 2016. roman „Leto kada sam naučila da letim“ i 2017. kratki roman za početno čitanje „Hoću kući“.

Napisala je više od 30 knjiga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
82 %
2.1kmh
72 %
Tue
23 °
Wed
21 °
Thu
25 °
Fri
27 °
Sat
20 °