Naslovna stranicaŽivotPutovanja5 alternativnih GPS aplikacija

5 alternativnih GPS aplikacija

Šta umesto gMaps?

European Top 44 Airplay chart

Za one koji žele da se upuste u avanturu samoorganizovanog putovanja preko granice ili u granicama svoje zemlje, digitalne mape i auto-navigacija odavno više nisu samo privilegija onih sa skupim GPS aparatima. Najpoznatiji servis digitalnih mapa je gMaps, Googlov servis koji je uvek pristupačan, lak za korišćenje itd, ali – tu je uvek neko “ali”. Postoje razlozi zbog kojih se možemo okrenuti alternativama, bilo da je u pitanju tačnost i ažuriranje podataka, briga za privatnost, sitni specifični dodaci ili jednostavno želimo da pronađemo nešto drugačije. Hajde da vidimo šta pored gMaps svet geo-pozicionih usluga ima da ponudi.

Waze

gps

Mnogo putnika koristi Waze ne znajući da je i ovo jedna od Googlovih aplikacija, pošto je američka kompanija kupila ovog konkurenta 2013. Ipak, mnogi se odlučuju za Waze umesto gMaps zbog nekoliko stavki:

 • Waze se unapređuje uz pomoć zajednice koja ga koristi tj. korisnik može u toku vožnje (naravno ne u samoj vožnji, već kada negde stane) da unosi aktuelne podatke o situaciji na putu. Aplikacija će od korisnika ponekad tražiti da datu informaciju i potvrdi ako se nalazi na tom delu puta.
 • Možete takođe i da se povežete sa manjim grupama vozila, ukoliko organizujete zajedničko putovanje sa dvoje ili više kola. Takođe nudi i alternativne puteve i pravce ako dođe do nekih smetnji u saobraćaju na glavnom putu.
 • Aplikacija je potpuno besplatna, ali zahteva da uvek budete online. Offline varijanta nije moguća.
 • Adrese koje češće posećujete i pravce kojima češće idete možete označiti kao “omiljene”, a aplikacija pamti i šalje informacije ukoliko dođe do nekih promena.
 • Restorane, benzinske stanice, kafiće, hotele, bankomate i ostala pit-stop mesta možete takođe sačuvati i poslati informacije prijateljima u mreži.
 • Za one kojima je bitna privatnost, Waze možda neće biti omiljen jer zahteva konstantnu prisutnost na internetu, slanje podataka servisu i drugim korisnicima, kao i drugim korisnicima. Sa druge strane upravo ovo može biti od koristi da uhvatite neke povoljnosti, akcije ili popuste na benzinskim pumpama i ostalim uslužnim mestima.

HERE WeGo

Nokia je nekada imala svoj GPS servis HERE, ali otkako se kompanija potpuno povukla na mobilno tržište, auto proizvođači kao što su BMW, Daimler i Audi su preuzeli ove mape i razvili svoju aplikaciju pod imenom HERE WeGo.

 • Sve mape pronaći ćete preko pretraživača ili gratis preko Android i iOS aplikacija.
 • HERE WeGo ima svoju banku podataka mapa koju za njih radi Navteq kompanija za globalno pozicioniranje, koja je takođe veoma opširna, skoro kao gMaps.
 • Ono što je praktično je da možete skinuti mape gradova, naselja i puteva za korišćenje offline. Aplikacija nudi podršku i za javni prevoz, car-sharing i taksi.
 • Takođe možete preko nje pronaći i restorane ili bankomate, mada ove informacije nisu tako često ažurirane kao kod gMaps. Aplikacija takođe daje i izbor puteva za pešake, bicikliste i vozače automobila.
 • HERE WeGo je prava alternativa gMaps jer nudi širok izbor mapa i ruta koje možete unapred isplanirati, a uporedo korišćenje za potrebe car-sharinga i javnog prevoza ostavlja dobar utisak. Šteta što su informacije o restoranima i ostalim mestim gde nešto može da se pojede ponekad zastarele.

OpenStreet Map

Već preko deset godina postoji OpenStreetMap projekat u kojem korisnici unose svoje mape i svoje beleške kako bi se dobila što preciznija auto-karta sa aktuelnim podacima o mestima za odmor i prenoćište, radovima na putu, novim trasama itd.
Nakon registracije koja ide brzo, otvara vam se lokalna mapa države u kojoj se nalazite gde lako možete isplanirati svoju putanju od starta do cilja.

 • OpenStreetMap je besplatna aplikacija i pod otvorenom je licencom što znači da mapu možete i da odštempate i delite sa drugima potpuno legalno.
 • Slično kao i kod gMaps možete uneti cilj, i možete pritom dobiti informacije o ulicama i železnicama. Pod različitim kategorijama možete videti i razne lokacije vredne posećivanja, atrakcije, muzeje, galerije, ali i inustrijska područja ili železničke stanice.
 • Ako želite da unesete rutu umesto samo cilja, aplikacija će vam ponuditi izbor između putovanja pešice, biciklom ili automobilom.
 • Sama aplikacija se finansira na dobrovoljnoj bazi tako da nema reklame. Ako vas to zanima, možete im doprineti davanjem svojih mapa, već postojeće mape prepravljati ili ako ste programer možete pomoći ispod haube.
 • OpenStreetMap je odlična stvar za one kojima je važno da su mape pod otvorenom licencom i slobodne za korišćenje, bez upozorenja o legalnosti koja će možda mučiti nečiju savest, ili vas u drugim zemljama gde su ovi zakoni strožiji dovesti u nepriliku. Za planiranje rute sajt je sasvim dovoljan, mada sadržaji mapa nisu tako opširni kao kod gMaps.

MapsMe

Nekome će možda biti bitno da je MapsMe pre bio poznat kao MapsWithMe, ali kako god se zvao, donosi vam offline mape za vaš telefon.

 • MapsMe ne možete koristiti iz pretraživača na kompjuteru, ali zato postoje aplikacije za iOS i Android. Aplikacija vuče podatke sa OpenStreetMap i proširuje ih sa informacijama o trenutnom saobraćaju na putu i javnom prevozu.
 • Takođe prikazuje restorane i hotele, i to pregledno sortirane, tako da možete na primer da unesete restorane sa pečenjem, vegetarijanskom, azijskom ili meksičkom kuhinjom i tako lakše pronaći mesto u kojem ćete moći da pojedete ono što vama odgovara.
 • Korisnik ne mora biti samo vozač automobila, već i pešak, ili biciklista – mapa funkcioniše za sve vrste transporta, offline.
 • Osim toga, aplikacija poseduje i sledeće opcije: čuvanje adresa, pretraga atrakcija, benzinskih pumpi, pa čak i deljenje informacija koje ste mesta posetili.
 • MapsMe je za one kojima je bitno da mape mogu da koriste offline, i kojima je bitno što nudi praktične stvari kao što su javni prevoz, pregled restorana i mesta za posetiti, i što se mogu slobodno uneti podsetnici za put o javnom prevozu ili stanju saobraćaja.

NavMii

NavMii je poseban zbog toga što pokazuje usputne atrakcije i stanje na putevima offline.

 • Kod ove mobilne aplikacije pronaći ćete mape za preko 190 država sveta, on-i-offline.
 • Aplikacija koristi uglavnom informacije od OpenStreetMaps, ali ih proširuje sa podacima o dozvoljenim brzinama na deonicama puta, kamerama ili zagušenjima. Uz dodatak TripAdvisor-a moguće je dobiti dodatni info.
 • Pošto se ova aplikacija plaća, postoji i besplatna varijanta gde se morate navići na prisustvo reklama. Ipak, cena od oko 250 dinara za standardnu, odnosno oko 350 dinara za varijantu sa govornom podrškom nije tako strašna stvar.
 • NavMii postoji za Android i iOS uređaje.
 • Samo zbog prikazivanja ograničenja brzine, kamerama na putu i aktuelnim gužvama, ova aplikacija vredi navedenih suma, ali uvek možete preuzeti besplatnu varijantu ako vam ne smetaju audio-video upadice lokalizovanih kompanija na vaš ekran u toku vožnje.

Zaključak – koji GPS izabrati

Kao što vidite, postoje razne alternative gMaps koje imaju svoje prednosti i mane.

 • Ako vam je potrebna jedna mapa, naći ćete kod OpenStreetMap sve što vam je potrebno kao alternativu gMaps.
 • Za slučaj da želite da imat mapu offline, HereWeGo je dobar izbor, pogotovo ako želite negde da idete pešice ili biciklom.
 • Kao motorizovani vozač najviše ćete koristi imati od aktuelnih podataka koji se redovno ažuriraju kod Waze.
 • Ako ste u inostranstvu, a zemlja posete nije potpisala ugovor sa našom o ukidanju rominga, ili jednostavno ne želite da trošite mobilni internet, Maps.me biće dobar izbor.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °