Hrana i pićeŽivot

5 nepotrebnih kuhinjskih pomaga

Mamipare za kuhinju

Kuhinjska pomagala su popularna u kulinarstvu od kad postoji poseban prostor u domu za pripremu hrane, a iako su za mnoge operacije u spravljanju hrane kašika, viljuška i nož sasvim dovoljni, za brži i lakši rad izumitelji već vekovima izmišljaju razne ručne spravice. Većina samo izgleda kao pametna ideja, ali vrlo brzo se pokažu kao trošak para i prostora u vašem domu. Listamo 5 nepotrebnih kuhinjskih pomaga!

Seckalica za banane

Osim ako niste vlasnik štanda sa banana-šejkovima na nekoj plaži, stvarno ne vidimo zbog čega biste davali 500 dinara za kuhinjsku spravicu koja brzo secka banane, ako uvek pri ruci imate nož. Jedino za šta ovaj sprava može biti korisna je ako vam je iz nekog razloga veoma bitno da svako parče bude iste debljine. Čak iako se ovo čini kao dobra ideja, većina ovih seckalica za banane je toliko mala da u jednom potezu možete da isečete jedva četvrtinu voćke, i dok se petljate sa seckom i bananom koja klizi, mogli ste je već iseći bilo kojim nožem koji vam je pri ruci.

Samostojeći držač kesa

Još jedna na prvi pogled praktična stvar za kuhinju – držač kesa koji će kesu za zamrzivač držati otvorenom u stojećem položaju, dok vi u nju ubacujete… koliko? Dve, tri šake višanja, ili možda 300 grama seckanog mesa za gulaš? Osim ako nemate potrebe da u kućnoj radinosti iz dana u dan punite zamrzivač-sandučar, ovo kuhinjsko pomagalo, čak i sa cenom koja je vremenom pala sa nerazumnih $20 na $2-3, stvarno ne treba da vam zauzima mesto u kredencu ili na radnom delu.

Višestruke makaze

Ove makaze funkcionišu isto kao i obične makaze, osim što imaju više oštrica sa kojima ćete „brže“ uraditi posao, i uštedeti celih 5 sekundi na seckanju jednog praziluka. Kao i obične makaze, i ove moraju da se peru posle korišćenja, ali zbog količine oštrica to već postaje problem koji mora da se rešava ribanjem četkom, i to pre nego što se ono što ste seckali osuši i zalepi za metal inače ćete imati još više posla. Time onih „ušteđenih“ nekoliko sekundi pri seckanju gubi smisao. Pored svega navedenog, još neke od mana ovih makaza su i to što možete da ih koristite isključivo i samo za seckanje zeleniša, a kada istupe, oštrenje je praktično nemoguće i neisplativo. Cena od oko $3 dolara nije velik ulog, ali posle nekoliko korišćenja, i ovo kuhinjsko pomagalo završiće na dnu fioke ili ostati okačeno o neki ukrasni čiviluk da ukrašava kuhinjski prostor.

Secko za jaja

Sada sigurno mislite „Pa čekaj, ja već imam ovo. I moja mama ima ovo, i moja baka. Zbog čega mi ne treba u kuhinji?“
Kada ste poslednji put videli da neko iz vaše porodice ko je aktivan u kuhinji koristi ovo? I koliko puta uopšte u životu je ova sprava korišćena kod vas? Istina – skoro svako ima neku varijantu ovog secka u kuhinji, i često se ove seckalice i nasleđuju, upravo zbog toga što se veoma retko koriste. Autor teksta ići će toliko daleko da tvrdi da u 2021. godini postoje kuhinje sa secaklicama za jaja koje su već bile u „zrelim godinama“ kada se raspala Jugoslavija. Osim ako veoma često ne pravite slane torte ili pružate ketering usluge sa uskom specijalizacijom „podjednako seckana kuvana jaja“, i ova spravica će vam samo zauzimati mesto u fioci ili kredencu.

Mali dodatak: iako je ova seckalica prvenstveno namenjena za jaja, moguće je sa njom seckati i druge stvari, ali na kraju krajeva – jedan običan nož radi isti posao.

Medveđe kandže

Zahvaljujući popularnim kuvarskim TV i YT kanalima, sve češće u našem kraju sveta možete u restoranima naići na „cepkanu“ ili kako je još nazivaju „drpanu“ svinjetinu, junetinu ili neku drugu vrstu mesa koja se krčkala na niskoj temperaturi u marinadi minimum 12 sati, ili iznad roštilja i u rerni. Veoma sočna i ukusna hrana koja (čitati dalje sa sarkazmom) „zahteva poseban alat za finalnu pripremu“. Sa ovim medveđim kandžama definitivno ćete impresionirati goste vašim veštinama čerečenja mesine ali čak i sa cenom od 300-700 dinara, zar nije bolje jednostavno uzeti dve obične viljuške? I ove kandže će brzo postati još jedan višak u kuhinji, jer osim kidanja mesa poput šumskih svaštojeda, neće imati nikakvu drugu ulogu. Možda u bašti?

Pročitajte još i SIM-free preporuke mobilnih telefona u gornjoj srednjoj klasi!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button