Životni prostor

5 načina kako da ohladite dom

U zavisnosti od toga gde živite, letnji meseci mogu značiti lenja popodneva i roštiljanje kraj bazena ili skrivanje u mračnim sobama sa klima uređajem odvrnutim do kraja. Klima uređaj je sjajna stvar, život spašava na vreline i sparine, naravno, ali izloženost suncu ima ogroman uticaj na ukupnu temperaturu vašeg doma.

Ne možete lako premestiti kuću na senovitije mesto, ali možete preduzeti neke korake da vam kuća ne bude vrema poput rerne. Evo pet opcija koje možete razmotriti, od skupljih do jeftinijih.

Prebojite kuću bojom koja reflektuje sunčeve zrake

Boja vaše kuće može imati veliki uticaj na ambijentalnu unutrašnju temperaturu. Svi znamo da je bela boja veoma efikasna u reflektovanju sunčevih zraka – i skoro svaka bela boja će to postići (ona reflektuje oko 80% vidljive svetlosti, iako će i dalje apsorbovati nevidljivo zračenje koje zagreva površine). Bela boja je toliko efikasna da su naučnici išli do te mere da izmisle najbelju boju kako bi mogla dramatično da utiče na hlađenje naših domova. I dok će bela boja biti najefikasnija, ako vaša kuća trenutno ima tamniju boju eksterijera, osvetljavanje će u značajnoj meri imati bar neki uticaj na količinu toplote koju apsorbuje.

Dodajte reflektujući premaz na krov

Dom krov premaz

Baš kao što bojite zidove svog doma, možete bojiti svoj krov reflektujućim premazom da odbije svu tu toplotu. Ponovo, bela je najhladnija boja – beli krov može reflektovati 80% sunčevih zraka, održavajući krov oko 10°C hladnijim – što znači mnogo manje toplote koja se prenosi unutra u vaš dom. Premazivanje krova je relativno jednostavan uradi-sam posao, ali možete i angažovati majstore da to obave za vas.

Izaberite prave prozorske zavese

Dom zavese prozor

Glavni krivci za zagrevanje vaših soba? Prozori, koji bez diskriminacije puštaju svu tu toplotu u vašu kuću. Oko 76% sunčeve svetlosti koja udari u vaš prozor transformiše se u opipljivu toplotu. Sprečavanje sunčevih zraka da uđu u vašu kuću je ključni način za hlađenje, pa investirajte u prozorske zavese.

Razne varijante zavesa za zamračenje mogu biti veoma efikasne jer sprečavaju svu sunčevu svetlost da uđe u vaše sobe i zagreje ih, ali mogu učiniti kuću mračnom i nisu uvek najatraktivnija opcija. Folije za blokiranje toplote mogu blokirati ultraljubičaste zrake. One se relativno lako nanose i skidaju, pristupačne su i mogu biti bolja opcija od zavesa jer ne zaklanjaju vaš pogled niti čine da se osećate kao da živite u pećini.

Postavite folije ili pokrivače za krovne prozore

Krovni prozori su sjajni ako nemate spoljašnje prozore ili jednostavno volite kuću okupanu prirodnim svetlom, ali mogu delovati kao laseri smrti tokom leta. Baš kao i vaši prozori, možete iseći foliju za blokiranje toplote koja odgovara vašim krovnim prozorima. Ako ne možete lako da priđete krovnom prozoru ili niste sigurni kako da isečete i nanesete foliju na zakrivljenu površinu, ili ako imate krovni prozor u nekom nestandardnom obliku, možda biste trebali potražiti profesionalca da to uradi za vas.

Kao i kod običnog prozora, folija koja blokira UV zrake će omogućiti vašem krovnom prozoru da i dalje bude, znate, krovni prozor. Ali možete i kupiti vodootporne pokrivače za krovne prozore koji će blokirati sunce tokom toplijih meseci. Ovi se mogu ukloniti kada temperature padnu, tako da možete ponovo uživati u svetlu dana.

Ohladiti kucu rastinje

Dodajte malo senke

Sve strategije koje primenjujete kako biste ublažili uticaj sunca na unutrašnju temperaturu vašeg doma biće još efikasnije ako sprečite sunce da udara u vašu kuću povećavajući količinu senke koju ima. Postoji nekoliko načina da to postignete:

Pejzažna arhitektura može biti veoma efikasna u dodavanju senke dok poboljšava privlačnost vašeg doma. Drveće sa puno lišća odlično blokira sunce, još samo kada ne bi bilo potrebno 15-ak godina da naraste, ali drvena/plastična/metalna rešetka sa nekom gustom biljkom penjačicom na sunčanoj strani vaše kuće je još jedan način da stvorite živi zid između vas i tih zagrevajućih zraka.

Tende postavljene na spoljne zidove će držati sunce podalje od zidova vaše kuće. Povlačne tende nude fleksibilnost jer ih možete uvući kada nije toliko vruće ili kada ste spremni da zamenite toplotu za svetlost. Takođe možete razmotriti bočnu tendu za kasnije sate kada sunčeva toplota udara sa strane umesto odozgo.

Održavanje kuće hladnijom leti ne znači da samo dođete kući i upalite klimu 16 stepeni, tri crte. Držanje sunca dalje od i van vaše kuće imaće dramatičan uticaj na vaš nivo udobnosti, sposobnost vašeg klima uređaja da efikasno radi, i manje troši.

Pročitajte još i Kuća i stan – pre nego što se pokvari, bolje da se popravi!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button