Hrana i piće

5 Najboljih marinada za različite vrste mesa

Mariniranje je umetnost koja poboljšava teksturu i ukus mesa, a sa pravom marinadom, svako meso može postati pravi gastronomski doživljaj. S obzirom na to da svaka vrsta mesa ima specifične karakteristike, marinada mora biti prilagođena kako bi maksimalno poboljšala prirodni ukus. Pred vama je 5 najboljih marinada za različite vrste mesa zbog kojih ćete jedva čekati da uđete u kuhinju, ali i da uživate u obroku.

1. Marinada za ribu:

Riba je meso koje ne traži previše začina, već marinadu koja će podvući njene prirodne ukuse. Marinada na bazi citrusa i belog vina je idealna jer daje osvežavajući, ali suptilan ukus, ne prekrivajući prirodnu delikatnost ribe. Ovu marinadu je najbolje koristiti za losos, pastrmku i oradu jer su to ribe koje ne bi trebalo previše opterećivati jakim začinima.

Sastojci:

  • Sok i kora od 1 narandže
  • Sok i kora od 1 limuna
  • 100 ml belog suvog vina
  • malo maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • So ili suvi začin od povrća i biber po ukusu
  • 1 kašičica svežeg peršuna ili majčine dušice
  • ruzmarin (ako želite)

Priprema:

U posudi pomešajte sokove i koru od narandže i limuna, beli luk, vino, maslinovo ulje, so i biber. Dodajte iseckanu koru citrusa, a zatim stavite ribu u plastičnu kesu ili plitku posudu. Prelijte marinadom i dobro je natopite sa svih strana. Pokrijte i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 30 minuta, a najviše 2 sata. Kada je marinirana, riba je spremna za pečenje, prženje ili grilovanje.

2. Marinada za piletinu

Piletina je meso koje dobro upija sve ukuse, a marinada sa jogurtom daje sočnost i mekoću. Ova marinada je savršena za pileće batake, grudi ili ražnjiće. Jogurt pomaže da meso bude vlažno, a začinsko bilje dodaje aromu, čineći piletinu još ukusnijom.

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • Sok i kora od 1 limuna
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica origana ili majčine dušice
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • So ili suvi začin od povrća i biber po ukusu

Priprema:

Pomešajte jogurt, sok i koru limuna, maslinovo ulje, beli luk, origano, papriku, so i biber. Stavite piletinu u plastičnu kesu ili posudu, prelijte marinadom i dobro je natopite. Pokrijte i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 2 sata, a idealno preko noći. Nakon mariniranja, piletina je spremna za pečenje, roštiljanje ili prženje.

Pročitajte još i: Marinirana pileća krilca iz rerne: Ukusno jelo za svaku priliku.

3. Marinada za svinjetinu

Svinjetina je meso koje zahteva bogatije marinade koje će mu pomoći da ostane sočno, a istovremeno mu dodaju složenije ukuse. Marinada sa medom i senfom daje savršen balans između slatkoće i pikantnosti, što je čini idealnom za svinjska rebarca ili pečene filete.

Sastojci:

  • kašika senfa
  • 2 kašičice meda
  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica svežeg ruzmarina (ili timijana)
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • So po ukusu ili suvi začin

Priprema:

U posudi pomešajte senf, med, maslinovo ulje, biber, origano, ruzmarin, balzamiko sirće i so. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Stavite svinjetinu u kesu ili plitku posudu, prelijte marinadom i dobro je natopite. Pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2-3 sata, a možete je ostaviti i do 12 sati. Nakon mariniranja, svinjetina je spremna za roštilj, pečenje ili prženje.

4. Marinada za junetinu

Junetina je meso koje traži ozbiljnije ukuse, pa je crno vino odlična opcija za marinadu. Vino ne samo da omekšava meso, već mu daje duboku, bogatu aromu, što je savršeno za odreske ili gulaš. Uz malo majčine dušice, ruzmarina i lovorovog lista, marinada postaje prava stvar koja zaista podiže svaki zalogaj.

Sastojci:

  • 150 ml crnog vina
  • 2 kašičice soja sosa
  • 2 kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

U posudi pomešajte crno vino, soja sos, biber, majčinu dušicu, lovorov list, beli luk i maslinovo ulje. Dobro promešajte i stavite junetinu u kesu ili plitku posudu. Prelijte marinadom i dobro natopite meso sa svih strana. Pokrijte i ostavite da se marinira najmanje 2-3 sata, a najbolje bi bilo da ostavite preko noći. Nakon mariniranja, junetina je spremna za pripremu.

5. Marinada za jagnjetinu

Jagnjetina je meso koje traži jaku, ali suptilnu marinadu koja će naglasiti njene bogate arome. Marinada sa maslinovim uljem, belim lukom i ruzmarinom daje jagnjetini aromatičnost koja savršeno odgovara ovom mesu, bilo da je u pitanju pečenje, roštilj ili prženje.

Sastojci:

  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica svežeg ruzmarina
  • Sok od 1 limuna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, ruzmarin, sok od limuna, so i biber. Prelijte jagnjetinu marinadom i dobro je natopite. Pokrijte i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 2-3 sata, a idealno bi bilo ostaviti je preko noći. Nakon mariniranja, jagnjetina je spremna za pečenje u rerni, roštiljanje ili prženje.

Marinade su sjajan način da poboljšate teksturu i ukus svakog mesa. Svaka vrsta mesa zahteva specifičnu marinadu koja će naglasiti njene karakteristike. Pronađite svoju omiljenu marinadu i uživajte u pripremi savršenog obroka!

Zatrebaće vam: Roštilj – nekoliko recepata i saveta.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button