Mamurluk je način na koji nas telo podseća na opasnosti preteranog uživanja u alkoholu. Fiziološki, to je skup simptoma: umor, glavobolja, mučnina, drhtavica pa i dijareja. Ponekad, sistolni (gornji) krvni pritisak raste, srce kuca brže nego normalno, znojne žlezde prekomerno rade, što je dokaz da je telo prešlo u „bori se ili beži“ reakciju. Neki ljudi postaju osetljivi na svetlost ili zvuk, dok drugi pate od vrtoglavice.
Opijanje ometa moždane aktivnosti tokom spavanja, tako da mamurluk može biti i oblik nedostatka sna. Alkohol ometa hormone koji regulišu naše biološke satove, zbog čega se mamurluk može da dođe i u vidu džet-lega. Alkohol takođe može izazvati migrene, tako da neki ljudi mogu pomisliti da su mamurni kada je ustvari u pitanju migrena izazvana alkoholom od koje pate. Kako ublažiti posledice mamurluka? Evo nekoliko saveta.
1. Pijte vode
Ispijanje alkohola izaziva češće uriniranje, jer sprečava proizvodnju vazopresina, hormona koji reguliše proizvodnju urina u bubrezima, a sa svime navedenim – i brži gubitak vode iz tela i dehidraciju. Ako mamurluk uključuje dijareju, znojenje ili povraćanje, dehidriracija je neminovna. Iako mučnina može otežati ispijanje bilo čega, čak i samo nekoliko gutljaja vode može pomoći da se mamurluk ublaži.
2. Pojedite neke ugljene hidrate
Napijanje smanjuje nivo šećera u krvi, tako da teoretski umor, glavobolja i generalno mamurluk mogu biti posledice mozga koji radi bez dovoljno goriva. Štaviše, mnogi ljudi zaboravljaju da jedu kada piju, što dodatno snižava nivo šećera u krvi. Tost i sok su način da se nivoi lagano vrate u normalu. A i generalno znanje kad se ide na žurku je – ne pij na prazan stomak!
3. Izbegavajte tamna pića
Eksperimenti su pokazali da je nivo opijenosti nešto manji kada se ispijaju pića kao što su rakija, vodka ili džin, za razliku od obojenih pića kao što su viski, crno vino ili tekila. Mada su eksperimenti izvedeni pod kontrolisanim uslovima, hemijski je dokazano da čista pića imaju u sebi uglavnom etanol, dok obojena sadrže i neke pridružene supstance, kao na primer metanol. Isti enzimi u telu procesuju i jedno i drugo, odnosno „sve ide u isti stomak“ ali metabolisanje metanola proizvodi posebno toksične materije, pa izaziva i gore posledice.
4. Uzmite neki od analgetika
Aspirin, brufen i drugi anti-upalni medikamenti koji nisu na bazi steroida mogu pomoći kod glavobolja izazvanih mamurlukom. Ipak, oni mogu i da iziritiraju stomak koji je već iziritiran alkoholom. Nemojte piti paracetamol i lekove na bazi istog, jer u kombinaciji sa alkoholom koji se još uvek nalazi u sistemu može da pojača toksično dejstvo na jetru.
5. Pijte kafu ili čaj
Iako kofein nema neki poseban učinak na mamurluk i neće pomoći u teranju alkohola napolje, može da pomogne da se ne osećate toliko grogi.
6. B vitamin i cink
Studija koja je nedavno objavljena u „The Journal of Clinical Medicine“ ispitivala je ishranu ljudi 24 sata pre i posle prekomernog opijanja. Istina, bila je to mala studija i rezultati su zasnovani na tome šta su učesnici rekli da su jeli u ovom vremenskom periodu. Međutim, primećeno je da su ljudi čije su hrana i piće imali veće količine cinka i vitamina B imali nešto manji mamurluk.
Pročitajte još i kako se od Belgijanaca stiglo do ruske salate