20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaZabavaDan kada je ceo svet čuo za bend ABBA

Dan kada je ceo svet čuo za bend ABBA

European Top 44 Airplay chart

Davne 1974, 6. aprila, svi koji su slušali radio, čuli su za švedski bend ABBA, koji tada postaju evropske zvezde preko noći nakon što njihova kompozicija „Waterloo“ pobedi na Evroviziji.

Iako je prvobitno singl ABBA-e „Ring Ring“ laganom brzinom zatresao Evropu 1973. i zauzeo treće mesto na domaćem takmičenju pesama Melodifestivalen, nije se kvalifikovao za Eurovizijski muzički konkurs te godine, što bi garantovalo švedskom pop kvartetu (čiji su članovi Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad) veliki uspeh i trenutnu slavu.

Nepokolebani ovim manjim neuspehom, kada je došla 1974. godina, ABBA ne samo da želi da pobedi na takmičenju, već i da napravi toliku buku da preplave britanske i udaljene američke top-liste zvukovima švedskog popa. Takvu vrstu pažnje ne možete privući prateći pravila.

Takmičenje je tada obično favorizovalo dramatične balade pevane na jeziku izvođača, ali je bend odlučio da publici ponudi zaraznu pop pesmu, pevanu na engleskom jeziku, u disko ritmu, na srebrnim čizmama sa platformama.

„Waterloo“ pobeđuje i otvara vrata ABBA fenomenu. Pesma dominira evropskim top-listama i osvaja željenu poziciju broj 1 na britanskoj Top40 listi, gde će provesti dve nedelje, a doseže i vrhunac na poziciji broj 6 u Sjedinjenim Američkim Državama. Postaje jedan od najprodavanijih singlova svih vremena i otvara put svetskim hitovima poput „Dancing Queen“, „Mamma Mia“, „Fernando“ i „The Name Of The Game“.

Abba bend

Zanimljiva stvar – kako su osvojili publiku muzikom, tako su uspeli i specifičnim odevanjem, a postojao je dobar razlog za to. Naime, u Švedskoj je tih godina postojao zakon, da izvođači na javnim nastupima, ukoliko žele da nastupaju u odelima koja se mogu nositi u javnosti, odosno običnim odelima, moraju da plaćaju posebnu taksu za to. ABBA je odlučila da za svoj autfit izabere nešto što se može videti samo među plesačima u disko klubovima, i tako su izbegli da dodatno dopunjavaju budžet Švedske. I još nešto – nakon njihove pobede na Evroviziji, prvo što ih je reporter iz Švedske pitao, bez neke čestitke, bilo je: „Da li ste svesni da ste pobedili sa pesmom koja peva o ratnom masakru iz 19. veka?“. Hladni ljudi, nema šta 🙂

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °