Air Fryer tj friteza na vazduh – da li vam je zaista potrebna?

Friteza na vruć vazduh

Air fryer odnosno friteza na vazduh – već i kod nas postale su široko rasprostranjene, i što je još bitnije – ima i povoljnijih, i skupljih, za svačiji džep. Postoji obilje ovih uređaja dostupnih na tržištu i koliko god bilo primamljivo kupiti prvi koji vidite na sniženju, oduprite se. Verovatno postoji bolji izbor. Friteze na vazduh će vam pružiti mnogo sati dobrog rada, pa razmotrite ove savete pre nego što se odlučite.

Sve friteze na vazduh funkcionišu na isti način: ventilator pored grejne površine omogućava brzu cirkulaciju zagrejanog vazduha. Brz i vreo vetar kuva hranu brže od konvencionalne rerne. Međutim, ovi uređaji dolaze u različitim oblicima, orijentacijama korpe i sa različitim funkcijama koje mogu napraviti problem pri odabiru.

Friteza na vazduh 1

Razmislite o svojim kulinarskim navikama

Da biste suzili izbor, razmislite o tome kakvu hranu često pripremate, ili možda o tome šta se nadate da ćete pripremati u fritezi na vazduh (kao što je piletina, ili krompir). Da li želite fritezu na vazduh jer ste čuli da može dati rezultate prženja na ulju, ali sa delićem utrošenog ulja? Možda pokušavate da istražite recepte za dehidraciju. Da li ćete je koristiti za pečenje poslastica ili pretežno za roštiljanje u zatvorenom prostoru? Da li vam jednostavno treba privremeni univerzalni kuhinjski uređaj jer rerna ždere struju?

Razmislite o veličini

Dok birate, brzo ćete primetiti da se ne samo oblik friteze na vazduh razlikuje, već i veličina. Ovo je važno ako imate ograničen prostor u kuhinji – niko ne želi da otpakuje svoju novu fritezu i otkrije da polovinom viri sa pulta – ali i za prostor za kuvanje. Osoba koja uglavnom kuva samo za sebe verovatno neće kupiti fritezu na vazduh dijagonale pola metra u koju može da ispeče ćurku. Opet, možda imate pečenjaru, i želite da taj deo posla ubrzate, sa manje troška. Zato izvadite metar za merenje i budite sigurni da poznajete dimenzije vaše kuhinje.

Tipovi friteza na vazduh

Evo tri osnovna tipa modela friteza na vazduh, i ono što najbolje rade. Razmislite o podešavanjima, specifikacijama i, što je najvažnije, konfiguraciji vrata i korpe prilikom donošenja konačne odluke.

Air fryer: Model sa korpom

Friteza na fazduh air fryer

Ovaj tip friteze na vazduh izgleda kao da je izašao iz „Zvezdanih staza“. Ustvari, većina njih izgleda kao okrugli srebrni ili crni blokovi sa zaobljenim ivicama sa jednom ručkom i okruglim dugmetom u sredini. Gornji deo ovog modela sadrži kontrolne panele, grejni element i ventilator.

Prednosti:

  • Višenamenski aparat: Ovaj duboki koš čini air fryer/fritezu na vazduh odličnom univerzalnom kuhinjskom mašinom. Transformisaće skoro svaku vrstu smrznute hrane u hrskave, zlatne zalogaje za nekoliko minuta, barem tako kažu uputstva, ali i lično iskustvo autora. Dobro je za kuvanje glomaznih ili visokih predmeta koji možda ne bi lako stajali na policama druga dva modela. Uobičajena podešavanja za prosečni model korpe su: prženje na vazduh, pečenje ili pečenje na roštilju. Drugi modeli mogu uključivati funkcije kao što su dehidracija, ponovno zagrevanje, održavanje toplote ili različiti predlozi za hranu. Razlika između ovih podešavanja je temperatura i brzina ventilatora.
  • Zauzima malo prostora: Modeli sa korpicom su najbolje friteze na vazduh za manje prostore. Kućenje mehanizma ventilatora na vrhu korpe znači da su ovi modeli visoki ali imaju manji prostor na pultu. Ovaj tip bi trebalo da bude dovoljno lak za nošenje i premestanje po kuhinji ako je potrebno. Ako imate malu kuhinju ili vam je prostor na pultu teško dostupan, verovatno možete pronaći fritezu na vazduh modela sa korpicom koji vam odgovara.

Mane:

  • Oblik korpe ograničava
  • Model sa korpicom ima neke nedostatke. U modelima koji nisu višenamenski, možete napraviti samo jednu stvar u isto vreme. Osim toga, oblik korpe zahteva da hranu spuštate u nju. Ovo može biti teško za pečenje, posebno kada želite da spustite kolače, čizkejkove ili šta već bez da opečete šake.

Model sa rernom

Air fryer rerna

Iako koristi isti jednako efikasan sistem grejanja konvekcionog ventilatora, model sa rernom izgleda kao potpuno drugačiji uređaj. Kada sam ih prvi put video pre koju godinu, pretpostavio sam da su to samo velike rerne sa neobičnim rešetkama unutra.

Friteza na vazduh sa korpicom je visoka, a model sa rernom je širok. Često ima vrata koja se otvaraju naniže – opet, kao obična rerna – ali postoje i modeli koji imaju dupla vrata, ili francuska vrata. Ventilator i grejni element smešteni su sa strane ili duž vrha uređaja, obično iza kontrolne table.

Prednosti:

Višenamensko kuvanje

Ako volite da pripremate raznovrsne obroke istovremeno, ovo bi mogla biti friteza na vazduh za vas. To je razlog stila ove rerne. Baš kao obična rerna, ovaj tip često je dizajniran da može da primi više rešetki odjednom. To znači da možete zagrejati čitavu picu dok se istovremeno peče pomfritom iznad nje.

Postoje marke i modeli gde navodno možete peći tortu na jednoj strani, a na drugoj pileća krilca, sa (ne)očekivanim miksom mirisa. S obzirom na to da friteze na vazduh kuvaju blaže ili agresivnije u zavisnosti od brzine ventilatora, pretpostavimoa da postoje dva ventilatora. Teško je reći na osnovu opisa i slika, ali komentari sugerišu da postoji više ventilatora.

Rotirajuća žica

Određene funkcije kao prednosti ili mane sam izostavio, do sada, jer većina modela ima sve funkcije, osim ove jedne. Model sa rernom je jedini koji sam video do sada da ima i rotirajuću žicu. Ako često kupujete celo pile, ili imate neke druge ideje šta sve može da se peče na ovaj način, možda biste trebali razmotriti ovakvu vrstu air fryer rerne.

Lakši pristup

Friteza na vazduh sa korpicom je odlična stvar, ali vrata „obične“ rerene jednostavno nemaju manu. Lakše je staviti hranu na tacnu u fritezi na vazduh – od rebara do pite od višanja – nego ih spuštati u korpu ili vaditi bez opasnosti da se opečete.

Pregled

Vrata rerne friteze na vazduh u skoro svim varijantama imaju prozor. Ništa ne može da zameni veliki, široki, neometani pogled na ono što spremate, posebno kada je u pitanju torta ili nešto drugo gde minut može napraviti veliku razliku između „uspelo je“ i „sve ću da bacim u đubre!!!“. Lakše je proći pored hrane, baciti brz pogled i odlučiti, „još malo“ ili „dosta se peklo“. Postoje i modeli sa korpicom koji sada imaju prozore, ali nije to to.

Mana

Velik prostor

Za malu kuhinju, air fryer rerna može biti izazov. Modeli sa rernom jednostavno zauzimaju previše širine i malo su nezgrapni za podizanje i smeštanje u ormar ili na frižider svaki put. Ako imate slične brige, budite pažljivi pri merenju prilikom kupovine, i imajte na umu da ventilacioni otvori takođe zahtevaju prostor iza sebe.

Air fryer, ali roštilj?

Air fryer grill 1

Ako je mehanizam konvekcije isti među ovim različitim fritezama na vazduh, šta ih razlikuje? To je njihov oblik. Razdaljina između hrane i grejnog elementa može stvoriti različite rezultate. Unutrašnji roštilj je novost na sceni friteza na vazduh, pa nema toliko brendova koji istražuju tu opciju. Ipak, još uvek postoji mnogo izbora.

Ova varijacija je šira i ravnija u poređenju sa druga dva stila. Vrata su šarkasta, ali se otvaraju sa gornje strane kao kofer. Ovaj put, ventilator i grejni element se nalaze u vratima, sa dodatnim bonusom – rešetka roštilja ispod hrane se takođe zagreva. Ovo je jedini tip friteze na vazduh koji direktno prenosi toplotu na hranu, pored konvekcione grejanja. Neki modeli dolaze sa više gril ploča ili korpi za zamenu.

Prednosti

Direktno zagrevanje

Postojanje zagrejane gril ploče ispod hrane, dok ventilator zagreva gornji deo, olakšava ravnomerno kuvanje i brzinu. Štaviše, možete postići čvrste zapečene površine i linije roštilja ovakvim tipom friteze na vazduh.

Idealno za grilovanje

Za razliku od drugih friteza na vazduh, gde su grejni element i ventilator udaljeni osam do 12 inča, postizanje savršeno tostiranog hleba ili grilovanje određenih predmeta može biti izazovno.

Praktična dostupnost

Kao ljubiteljka šarkastih vrata, cenim praktičnost koju nude. Sa ovim modelom, ne morate da zaronite ruke u korpu da biste izvadili bilo šta; skoro sve je lako dostupno odmah ispod vrata.

Mane

Nije pravi roštilj

Da se razumemo, friteza na vazduh u stilu roštilja nije pravi roštilj. Nema uglja ni gasa; to je električna rerna, što je bezbedno za upotrebu u zatvorenom prostoru, ali zaboravite na ukuse koje biste očekivali od roštilja na drva.

Kuvanje u jednoj zoni

Slično modelu sa korpicom, model sa roštiljem omogućava kuvanje u samo jednoj zoni sa jednim podešavanjem temperature. Morali biste završiti sa pečenjem šnicle i izvaditi je pre nego što podesite fritezu na vazduh za npr. kuvanje kukuruza. Ako tražite jedan uređaj koji može rukovati sa više temperatura istovremeno, razmotrite izbor dvozonskog modela sa rernom.

Blizina grejnog elementa

Ova karakteristika predstavlja i prednost i manu istovremeno. Odlična je za grilovanje ili kuvanje krmenadle sa bliskim, pekućim toplotnim izvorom, ali je malo rizična za recimo smrznuta krilca. Visoka temperatura lako može izazvati sagorevanje, pa je važno pažljivo pratiti šta pečete.

Zaključak

Friteza na vazduh može učiniti vaš običan obrok lakšim i bržim za pripremu. Štaviše, u zavisnosti od modela koji izaberete, može proširiti vaš repertoar obroka da uključi stvari koje ste uvek smatrali suviše komplikovanim, vremenski zahtevnim ili nemogućim. Kada konačno pronađete savršenu fritezu na vazduh za vas, razmislite o isprobavanju nekog od recepata za početak.

Pročitajte još i 8k televizori – vrede li tih para?