Ambrozija uskoro počinje sa cvetanjem

Image by Katja Fissel from Pixabay

Koncentracije polena u vazduhu biljnih vrsta koje trenutno cvetaju su niske, tako da oni koji imaju problema sa time trenutno mogu da odahnu (i udahnu). Međutim, već krajem jula očekuje se početak sezone cvetanja ambrozije, jedne od najgorih alergenskih biljaka na našim prostorima.

U poređenju sa praćenjem u toku cele sezone, koncentracije polena u vazduhu su u ovom periodu najniže. Osim toga što su niske koncentracije 6 biljnih vrsta koje trenutno cvetaju, a među kojima su korovi iz familije konoplje i kiselica, ove vrste imaju i umerena ili slaba alergena svojstva, za razliku od ambrozije.

Kontinuitet cvetanja ove biljke uobičajeno se uspostavlja u poslednjoj nedelji jula kada ona uobičajno počinje da cveta i otpušta polen u vazduh.

Izveštaj o prisustvu polena u vazduhu možete pogledati na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Monitoring polena u vazduhu na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno–matematički fakultet (Departman za biologiju i ekologiju, Laboratorija za palinologiju), podizvođač Institut BioSens, Novi Sad.