Hrana i piće

Američka pita sa breskvama – recept

Američka pita sa breskvama predstavlja savršenu letnju poslaticu. Dok je sezona breskvi napravite ovu neodoljivu pitu, a ako ste vti u kuhinji ovaj recept vam neće oduzeti previše vremena. Pratite sledeća uputstva:

Sastojci za koru:

  • 380 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 40 g šećera
  • 180 g putera/margarina
  • 70 ml hladne vode
  • 70 ml votke

Sastojci za nadev:

  • 1kg breskvi (oguljenih i isečenih na kriške)
  • kašika limunovog soka
  • 180 g šećera (može se smanjiti na 150 g za manje slatku varijantu)
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • kesica burbon vanile
  • prstohvat soli
  • 50 g gustina (ili kukuruznog brašna za gušći nadev)
  • 2 do 3 kašike griza

Američka pita sa breskvama – priprema:

Prvo počinjemo sa pripremom kore. U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte hladan puter iseckan na male kockice. Rukama ili viljuškom spojite ove sastojke dok smesa ne postane mrvičasta. Zatim dodajte vodu i votku i umesite testo dok se sastojci ne sjedine. Pazite da ne premesite testo. Kada ste ga umesili podelite ga na dva dela, oblikujte u diskove, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat.

Za to vreme pripremite nadev. Breskve kuvajte u vreloj vodi par minuta. Zatim ih izvadite u posudu sa ledom i oljuštite. U drugoj manjoj posudi pomešajte šećer, cimet, muskatni oraščić, burbon vanilu i gustin. Breskve isecite na šnite ili kockice i pomešajte sa limunovim sokom i ostalim sastojcima i ostavite sa strane.

Zagrejte rernu na 220°C. Nakon što ste ohladili testo, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Pazite da ne bude previše tanko kako ne bi pucalo, ali ga rasklagijajte dovoljno da pokrije kalup od oko 23 cm.

Kada razvaljate testo, pažljivo ga obavijte oko oklagije i prenesite na unapred pripremljeni kalup za pite ili kolače koji ste podmazali puterom. Pažljivo povucite ivice testa prema dole da se lepo priljubi uz dno i stranice kalupa. Nežno pređite oklagijom preko rubova kako biste odstranili višak testa. Ako imate višak testa, možete napraviti male tartove ili ga sačuvati u zamrzivaču i upotrebiti naredni put.

Ravnomerno rasporedite nadev preko kore.

Nakon što rasklagijate drugi disk testa, isecite ga na trake. Zatim, prepletite trake testa odozgo kako biste stvorili šareni uzorak preko nadeva pite.

Da bi kora bila sjajna pre pečenja je namažite janetom, a zatim je stavite u prethodno zagrejanu rernu i temperaturu smanjite na 180°C i pecite oko pola sata ili dok korica ne postane zlatno smeđa.

Kada pita bude pečena ostavite je da se dobro ohladi pre nego što je isečete i servirate. Strpljenje će se isplatiti, uživajte!

američka pita sa breskvama

Ako vam se američka pita sa breskvama dopadne, sigurno nećete odoleti da isprobate Tart sa jagodama.

Povezani članci

Back to top button