16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportAtletski klub "AS 023"

Atletski klub „AS 023“

O aktivnostima i uspesima kluba razgovarali smo sa Tatjanom Vukov koja u klubu radi sa mlađim kategorijama.

Atletski klub „AS 023“ osnovan je u decembru 2013. godine, tako da će uskoro obeležiti desetogodišnjicu postojanja. U klubu, pored prvog trenera Borslava Mandića, sa mlađim kategorijama rade Vukosava Đapić Atanacković, Danijela Jovanov i Tatjana Vukov.

Koje uzraste atletičara imate u klubu?

Najmlađa deca sa kojom radimo imaju 4 godine, ali u klubu se grupe i formiraju po godištima. Međutim, sposobnost i koordinacija nije ista kod svih pa je i to jedan od faktora prema kom grupišemo članove. Kada napune 12 godina, oni već ulaze u takmičarski proces, sa njima radi trener Mandić i tada se deca usmeravaju na određenu atletsku disciplinu. Sa mlađima od 12 godina, radimo na osnovama atletike i na upoznavanju sa osnovama trkačkih, bacačkih i skakačkih disciplina.

Treniramo na dva punkta, u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i u Kristalnoj dvorani, a kad god vreme dozvoli, treniramo u Karađorđevom parku.

Kada je najbolje da deca počnu da treniraju atletiku i da se priključe klubu?

Početak svake školske godine je idealno vreme da se neko priključi klubu. U jesen, osim što počinjemo sa treninzima, aktuelne postaju i ulične trke u našem gradu, tako da deca imaju priliku da se tu, u svom gradu, oprobaju i osete takmičarski duh.

Koje vrednosti su u prvom planu?

Vrlo je zdravo da se deca takmiče među sobom i da žele da pobeđuju. Ipak, osvajanje medalja i nekih mesta nije prvo i jedino na šta ih motivišemo. Na nama trenerima je da im na svakom treningu dokažemo da su dobar izbor napravili kada su počeli da se bave atletikom, da im svaki trening učinimo zanimljivim kako bi oni poželeli da nastave da se bave time.

Zašto je dobro baviti se atletikom?

Pored gimnastike i plivanja, atletika je bazični sport tako da se sa atletikom ne može pogrešiti. Dece će se na atletici razvijati pravilno, a ukoliko u nekom momentu odluči da se bavi nečim drugim, imaće odličnu osnovu za bavljenje bilo kojim drugim sportom. Takođe, u atletici postoji mnogo disciplina pa se dete može usmeriti na onu koja mu najviše leži u skladu sa interesovanjem i sposobnostima.

Kako se finansirate?

Osim novca koji nam sleduje iz gradskog budžeta, klub se finansira od članarina. Od toga klubovi žive i potrebno je u sistem uneti korenite promene da bi se ovaj način finansiranja promenio.

356851611 786508369932541 6655309368304612175 n

Šta smatrate najvećim uspesima kluba?

Iako je naš klub najmlađi klub u gradu, do sada smo imali puno uspeha na takmičenjima. Borislav Mandić je sa svojim takmičarima do sada, na državnim prvenstvima i nastupima za reprezentaciju osvojio 72 medalje, 23 zlatne, 25 srebrnih i 24 bronzane. Takođe, takmičari našeg kluba oborili su 8 nacionalnih rekorda. Oni koju su rekorde oborili su Andrea Sremac, Justin Cvetkov i Dunja Eremić. Svakako, naš veliki uspeh su i vrlo brojni najmlađi članovi kluba koje svakodnevno treniramo i motivišemo da vole atletiku i sport uopšte.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...