Naslovna stranicaVestiVestiAuto-put kroz Beograd postao moto-put

Auto-put kroz Beograd postao moto-put

European Top 44 Airplay chart

Auto-put kroz Beograd je sada zvanično preimenovan u moto-put M11, obuhvatajući stazu od Petlje Bubanj Potok do Petlje Beograd. Od nedavno, na ovoj trasi primenjuje se maksimalna brzina od 100 km/h. Ova promena je rezultat nedavne uredbe kojom je ova saobraćajnica prekategorisana.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, objašnjava da je ovo sada moto-put, sa naznakom M11. Na tom putu se ponovo uspostavlja zaustavna traka, a ograničenje brzine je sada postavljeno na 100 km/h.

Prethodno, u oktobru 2023. godine, Vlada Srbije je prekategorisala ovu saobraćajnicu, spuštajući je sa statusa auto-puta na državni put drugog B reda. To je dovelo do toga da su na tom putu bile dozvoljene različite vrste vozila. To uključuje bicikle, pešake i traktore, a zaustavna traka je ukinuta. Međutim, sada se sa novim statusom moto-puta ponovo uspostavlja zaustavna traka, a brzina je ograničena na 100 km/h.

Okanović ističe da novi moto-put ne ide do Dobanovačke, već završava na Petlji Beograd. Takođe, napominje da i dalje postoje delovi puta gde je brzina signalizirana na više od 100 km/h, što stvara konflikt između zakonskih propisa i faktičkog stanja na terenu.

Ova promena stvara pitanje kako će biti regulisani vozači koji prekorače postavljenu brzinu. Okanović naglašava da postoji sukob između signalizacije na terenu i zakona. Vozači imaju pravo da se oslone na saobraćajnu signalizaciju, pa bi trebalo da ne snose posledice zbog konflikta između signalizacije i zakona. Sudovi, tužilaštva i saobraćajna policija trebalo bi da postupaju u skladu sa novim statusom puta. Prema novom statusu je on moto-put sa ograničenjem brzine na 100 km/h.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
57 %
10.2kmh
100 %
Tue
16 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °