Od avgusta prijave za 10.000 dinara za svako dete

Prijave za novčanu pomoć od 10.000 dinara po detetu za majke će biti moguće od 20. avgusta do 20. septembra putem portala Uprave za trezor. Pravo na pomoć imaće majke dece rođene nakon 21. novembra 2006. godine, uključujući i taj datum. Isplata novca će se obaviti u septembru prema predlogu Zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, koji je usvojila Vlada.

U zakonu se obrazlaže da je septembar izabran za isplatu pomoći jer se tada javljaju i uvećani izdaci za roditelje.

Pomoć će dobiti majke, a u izuzetnim slučajevima, kada majka nije živa ili ne ispunjava uslove u skladu sa zakonom, pravo mogu imati i otac, staratelj, odnosno hranitelj.

Privremeni registar koji će biti formiran nakon što majke podnesu prijave sadržaće podatke koje podnosilac prijave dostavlja Ministarstvu finansija, matični broj i broj lične karte majke, kao i naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun.

Ukolliko otac sam vrši roditeljsko pravo, biće potrebna i digitalizovana kopija pravosnažne odluke organa starateljstva, što je slučaj i ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta.

Predlogom zakona o novom registru predviđeno je i da će se hraniteljima kojima se isplaćuje novčana pomoć i primaocima socijalne pomoći, 10.000 dinara po detetu biti uplaćeno i bez prijave.

Da podsetimo, Fiskalni savet je u mišljenju na Nacrt Fiskalne strategije upozorio da su neselektivna i linearna davanja za određene grupe građana ekonomski i socijalno nepravedna, i da na taj način „ne bi smelo da se upravlja javnim finansijama“.