Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeBanatska mućkalica- koji su ključni sastojci?

Banatska mućkalica- koji su ključni sastojci?

Meso i povrće- toliko znamo sigurno, ali dve vrste povrća su neizostavne kad je ovo jelo u pitanju.

European Top 44 Airplay chart

Uglavnom kada čujemo reč „mućkalica“, pomislimo na čuveno leskovačko jelo istog imena.

Pravi se od svinjetine uglavnom, zli jezici vole da kažu „pravi se od jučerašnjih ostataka“. 😀

Međutim, mućkalica postoji i na području Vojvodine. Konkretno, banatska mućkalica je kod nekih poznata i kao paorska mućkalica.

Slična je onoj leskovačkoj, ali sa jednom bitnom razlikom- povrće koje se u nju stavlja je od ključnog značaja.

Konkretna receptura može da se menja, uglavnom i nije ista- od kuvara, do kuvara dobija modifikacije. Ipak, za Banat postoje dva tipična sastojka koja ne mogu da se izostave. To su paprika i bundeva.

Ubacite meso po izboru, dodajte pire krompir i pomenuto povrće. Isprobajte kod kuće, sigurno ćete dobiti mućkalicu vrednu pažnje bilo kog etno restorana. 😉

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.8 °
49 %
5.8kmh
93 %
Thu
17 °
Fri
16 °
Sat
13 °
Sun
18 °
Mon
14 °