Hrana i piće

Banatska mućkalica- koji su ključni sastojci?

Meso i povrće- toliko znamo sigurno, ali dve vrste povrća su neizostavne kad je ovo jelo u pitanju.

Uglavnom kada čujemo reč „mućkalica“, pomislimo na čuveno leskovačko jelo istog imena.

Pravi se od svinjetine uglavnom, zli jezici vole da kažu „pravi se od jučerašnjih ostataka“. :D

Međutim, mućkalica postoji i na području Vojvodine. Konkretno, banatska mućkalica je kod nekih poznata i kao paorska mućkalica.

Slična je onoj leskovačkoj, ali sa jednom bitnom razlikom- povrće koje se u nju stavlja je od ključnog značaja.

Konkretna receptura može da se menja, uglavnom i nije ista- od kuvara, do kuvara dobija modifikacije. Ipak, za Banat postoje dva tipična sastojka koja ne mogu da se izostave. To su paprika i bundeva.

Ubacite meso po izboru, dodajte pire krompir i pomenuto povrće. Isprobajte kod kuće, sigurno ćete dobiti mućkalicu vrednu pažnje bilo kog etno restorana. ;)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button