Razno

Belo svetlo na semaforu: Zaboravite stare semafore

Belo svetlo na semaforu? Očekujemo ga u budućnosti. Istraživači i saobraćajni inženjeri predlažu dodavanje četvrtog svetla, belog, na semafore kako bi se prilagodili autonomnim vozilima. Ova promena bi mogla poboljšati protok saobraćaja i bezbednost, s obzirom na sve veću prisutnost samovozećih automobila.

Tim na čelu s profesorom Henrijem Lijuom sa Univerziteta u Mičigenu testirao je ovaj koncept u Birmingemu, predgrađu Detroita. Korišćenjem podataka o brzini i lokaciji vozila kompanije General Motors, semafori se optimizuju bez skupih infrastrukturnih promena.

Belo svetlo na semaforu za autonomna vozila: revolucija u saobraćaju

Pilot program je pokazao dobre rezultate čak i sa samo šest odsto vozila povezanih na sistem, što je privuklo pažnju Ministarstva saobraćaja SAD koje je obezbedilo dodatni grant za dalja testiranja. U Birmingemu 34 semafora trenutno rade po fiksnom rasporedu, ali se planira prelazak na sistem koji će bolje reagovati na stvarne uslove u saobraćaju, čime bi se smanjile gužve i povećala bezbednost.

Paralelno, tim sa Državnog univerziteta Severne Karoline pod vođstvom Alija Hadžbabaija predlaže dodavanje belog svetla kako bi signalizovali kada autonomna vozila preuzimaju kontrolu. Ovaj sistem, nazvan „bela faza“, bi omogućio efikasniju koordinaciju saobraćaja, ali bi zahtevao da 40-50 odsto vozila bude autonomno.

Uprkos potencijalnim prednostima, postoje izazovi. Portparolka Waymo kompanije, Sendi Karp, upozorava na preuranjene investicije u specifičnu infrastrukturu za autonomna vozila, ističući da Waymo već uspešno koristi autonomne usluge bez dodatnog svetla na semaforu.

Iako semafori nisu mnogo evoluirali od svog nastanka, dodavanje belog svetla bi predstavljalo značajnu promenu. Budućnost upravljanja saobraćajem mogla bi biti efikasnija i bezbednija, uz dalja istraživanja i testiranja u realnim uslovima. Kako tehnologije autonomne vožnje napreduju, tako će i integracija AV u saobraćajne sisteme postati neophodnija, što bi moglo transformisati način na koji se krećemo kroz gradove i puteve.

Možda vas zanima i Novi granični prelaz sa Rumunijom – potpisano je.

Povezani članci

Back to top button