Hrana i pićeŽivot

Bezglutenski recepti – 3 ideje za slane zalogaje

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije

Bezglutenski recepti i bezglutenska ishrana su u poslednjih nekoliko godina u žiži javnosti, jer je broj ljudi koji je intolerantan na gluten u priličnom porastu. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ražu, ječmu. Simptomi njegove netrpeljivosti mogu biti razliciti, od stanja bez simptoma, do onih koji su vezani za gastrointestinalni trakt, opstipacija/dijareja, do vrlo ozbiljnih i kompleksnih poremećaja koji mogu da zahvate ceo organizam.

Slani zalogaji su čest izbor za predjela, doručak, užinu, posluženje kada naiđu iznenadni gosti. U periodu praznika i slava, uglavnom se nešto sprema i jede, pa je svakako bolje da to budu zdravi i nutritivno bogatiji zalogaji.

Ako ste intolerantni na gluten, ali i ako niste, ova 3 recepta će vašu ponudu slaniša učiniti raznovrsnijom.

Projice (varijacija na temu)

Slani zalogaji koje gotovo svi vole su projice. Postoji jako mnogo recepata za proju, a svako ko ju je ikada pravio, dodao je i neki svoj pečat. Ove projice su varijacija na temu, bez glutena su naravno, a osim toga, vrlo su ekonomične i kada je upotreba posuđa u pitanju. Prljamo minimalno posuđa, a od sastojaka koristimo sledeće:

  • 4 jajeta
  • 1 ½ šolja kukuruznog brašna
  • ½ šolje palente
  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisele vode
  • 4 supene kašike grčkog jogurta
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 1 prašak za pecivo
  • susam, lan (za posipanje)

Sve sastojke ubacite u jednu veliku posudu, dobro promešajte, a dobijenu smesu sipajte u kalupe za mafine. Projice se peku oko 30 minuta na 180 stepeni, ali vreme i temperaturu ćete prilagoditi svojoj rerni. Gotove su kada dobiju zlatno-žutu boju.

bezglutenski recepti

Proteinske pločice

Još jedan bezglutenski recept za koji vam je potrebno baš malo vremena, a rezultat će biti više nego odličan je recept za proteinske pločice. Probali ste možda one koje su u ponudi u prodavnicama zdrave hrane, ali možete ih napraviti i sami kod kuće, jer se pripremaju brzo i lako.

Za ljubitelje slaniša, koji mogu da posluže kao užina, ili uz neki namaz kao obrok, ovo je idealno rešenje.

Sastojci:

  • 1 šolja heljdinog brašna
  • po pola te iste šolje suncokreta, susama, mlevenog lanenog semena, čija semena,
  • malo ruzmarina, čilija po ukusu, malo soli
  • ključala voda

U osvnovnu smesu, možete dodati kurkumu, seckani paradajz, spanać ili već nešto po svom ukusu. U satojke koje ste pomešali postepeno dodajte vrelu vodu kako bi se dobila smesa koja je nešto gušća od smese za palačinke. Dobijenu smesu istresite na papir za pečenje, a pre pečenja isecite nožem na veličinu pločica koju želite. Peku se 20 minuta na 180 stepeni, ali vreme i temperaturu svakako prilagodite svojoj rerni. Gotove pločice bi trebalo da imaju tamniju boju i da budu hrskave.

bezglutenski recepti

Ćuftice od leblebija

Kada ostanete bez ideja za brze večere ili biste nešto novo uveli u jelovnik svoje dece, bezglutenski recept za ćuftice od leblebija može biti od koristi. I kod ovog recepta je slično, koristimo minimalan broj sastojaka i odvajamo vrlo malo vremena za pripremu.


Sastojci:

  • konzerva skuvanih leblebija ocedjenih od tečnosti (400gr),
  • 3 kašike maslinovog ulja,
  • pola kašičice soli,
  • 1/4 šolje od 250ml lanenog semena,
  • kašičica origana,
  • 2-3 čena belog luka,

Naravno, kao i u bilo koji od ovih recepata, možete dodati začine po svom ukusu. Beli luk nije neophodan ukoliko vam iz nekog razloga smeta.

Sve sastojke ubacite u blender i sameljite. Zbog koezistencije dobijenog „testa“ možda je zgodnije da na papir za pečenje, ćuftice vadite kašičicom ili čak kuhinjskim špricem.

Nakon što ih poređate na pleh, pecite 15 minuta na 180 stepeni. Kao i kod ostalih recepata, savet je da vreme i temperaturu prilagodite svojoj rerni.

bezglutenski recepti

Ovi bezglutenski recepti pogodni su one koji su intolerantni na gluten, ali i za, vegetarijance, dijabetičare, sportiste, one koji poste ili pak samo one koji vode računa o ishrani.

U doba godine kada se traži recept više, možda će vam koristiti i brzi recepti za posne sitne kolače.

Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.

Povezani članci

Back to top button