Životni prostor

Najbolje biljke puzavice za vaš dom

Biljke puzavice u kombinaciji sa rešetkama esencijalne su za vaš vrtni raspored da biste stvorili visinu i podelili prostore; rešetka pretvara vrt iz ravnog u uronjeni prostor. Kada postavite te rešetke, sledeći izazov je pronalaženje odgovarajućih biljaka koje će ih prekriti. Želite da izaberete biljke koje će rasti dovoljno da prekriju vašu rešetku, a da pritom ne budu previše agresivne da vam prave posla tri puta nedeljno oko orezivanja u i izvan sezone. Ako se odlučite za biljke puzavice, razmislite da li želite efekat puzavice privremeno, trajno ili sezonski.

Jednogodišnje biljke puzavice – prekrivaju rešetku bez problema

Jednogodišnja biljka traje samo jednu sezonu i umire na kraju, ali ponekad ove biljke postanu višegodišnje. Na primer, nasturcijum je predivna puzavica ako izaberete pravi tip i usmeravate ih.

Za primetno kratku sezonu, ništa se ne može uporediti sa ukrasnim graškom. Lako se startuje sa njime, lako usmerava, i ova puzavica može narasti do dva metra, a ako ih pravilno orezujete, trajaće nekoliko meseci sa predivno mirisnim cvetovima. Ključ za održavanje mirisnog graška je redovno orezivanje. Da se cvet ne bi pretvorio veoma brzo u seme, ovu biljku treba orezivati svaka 3-4 dana.

Puzavica pasulj cvet

Puzavice pasulja su agresivne puzavice, ali ne toliko da bi predstavljale problem za vašu strukturu. U najboljem slučaju, prežive tri ili četiri meseca i mogu narasti do tri metra. Počnite sa njime tako što ćete se biti sigurni da uzimate pasulj sa lozom, a ne žbunastu varijantu.

Ako volite petunije, svideće vam se njihova slična puzavica tunbergia. Energična puzavica, odlična je za stubove, pod uslovom da joj date podršku u vidu traka. Lepota ove biljke puzavice je u tome što kada ostane bez podrške, ona se savija sama na sebe umesto da traži novu strukturu.

Višegodišnje biljke puzavice – vraćaju vam se iz godine u godinu

Ako želite da prekrijete veliku površinu i stvorite element koji će se vraćati iz godine u godinu, postoji mnogo opcija. Mada, problem sa višegodišnjim puzavicama je što one rastu cele godine. To znači da morate biti pažljivi sa orezivanjem i osigurati da ne oštećuju strukturu na kojoj su postavljene, i da te rešetke budu otporne na zimu.

Ruža može delovati kao neinspirativan izbor, ali poslednjih dvadeset godina donelo je veliki broj dizajnerskih ruža, čak i u varijantama puzavica. Mogu biti duboko mirisne, šarene i puzavice. Možda će vam biti zanimljiva sorta Floribunda ruže, koja izgleda više kao božur, a ne kao stereotipna ruža. Ruže zahtevaju malo pažnje jer ih redovno morate usmeravati i održavati. Potrebna im je specifična prihrana i specifično orezivanje. Ali ako imate pravi prostor, malo toga je veličanstveno kao zid od ruža. Postoji stotine varijeteta; u zavisnosti od toga u koju od tri grupe orezivanja spada varijetet, može biti izuzetno agresivan ili manje. Cvetovi mogu izgledati veoma različito, od onih koji podsećaju na ljiljane do manjih cvetova koji podsećaju na jasmin.

Puzavice ruža

Puzavica sa cvetom pasiflore je takođe dobar izbor višegodišnje biljke. Raste agresivno, udvostručujući veličinu svake godine, i zahteva veoma čvrstu rešetku. Ali cvetovi koje proizvodi su veoma interesantnog izgleda,. Puzavica pasiflore sjajno raste na rešetki od žice, ali nije previše otporna na zimu.

Puzavica hortenzije, sa druge strane, raste sporo. Nije brza, ali će se pouzdano penjati uz rešetku i širiti se tokom godina. Ono što će vam se možda posebno dopasti kod hortenzije je što uvek imaju dobar pokrivač lišća u proleće i leto, a da ne zahtevaju puno pažnje sa vaš strane. Toliko da nema potrebe ni da ih orezujete.

Možda ordinarno, ali loza grožđa je vrhunska višegodišnja puzavica. Iako će, naravno, proizvoditi grožđe, mogu formirati predivnu strukturu, obezbeđujući jestive plodove kroz voće i listove. Problem je što, ako želite lozu grožđa kao ukras, i povremenu poslasticu, potrebna joj je velika pažnja, i svako ko ih sadi mora biti pažljiv u vezi sa održavanjem. Samo grožđe takođe može privući divlje životinje i insekte ako ne uberete grožđe i ne očistite pale plodove.

Zimzelene biljke puzavice – zelenilo tokom cele godine

Više od višegodišnjih, zimzelene puzavice zadržaće lišće tokom cele zime umesto da im sve opadne. To otvara neke interesantne opcije za dugotrajne puzavice u vašem dvorištu.

Ako imate dvorište, to dvorište bi trebalo imati jasmin u njemu. Možda vas veštački jasmin u parfemima ili svećama ne privlači, ali pravi jasmin je magičan kada ga osetite u sumrak, kada je najmirisniji. Vredna je puzavica, jasmin je iznenađujuće otporan kroz zimu.

Puzavice jasmin žbun

Ako volite da vam na cveću zuje pčelice, drugi insekti pa i po koji kolibri, samo je mali korak do loze orlovog nokta. Ako kupite različite varijetete, uvek možete imati jedan koji cveta tokom proleća i leta. Cvetovi variraju u boji od žute do crvene i jarko roze, a cvetovi u obliku trubice su pravi mamac za ptice i pčele. Kao i jasmin, ova biljka traži čvrstu podršku/rešetku tokom cele godine, pa je odlična za prebaciti-preko-zida ili ograde imanja.

Jedna vrsta klematisa (clematis armandii) je zimzelena. Njega ćete teško pronaći, ali ako uspete, ova loza sa belim cvetovima će ostati zelena tokom većeg dela zime.

Ne sadite ove biljke puzavice – više štete nego koristi

Postoje neke puzavice koje treba izbegavati, ne samo zbog vas, već i zbog vaših komšija i lokalne sredine. Pojedine puzavice su previše agresivne da bi bile puštene u divljinu, bez obzira koliko ih volite.

Visteria, glicenija ili još poznata kao plava kiša, iako apsolutno predivna puzavica koja daje prelepe cvetove, oštetiće svaku strukturu na kojoj se nalazi. Tako je agresivna puzavica da će lako početi da vam hara po tavanu i da traži rupe u zidovima, a i pravi nove.

Bršljan, zanimljiv zbog svog izgleda i lakoće održavanja, se veoma lako i brzo pretvori u štetočinu. Gotovo sav bršljan će postati invazivan, gušeći druge biljke. Kao sveprisutan širitelj, brzo će postati problem ne samo vama već i vašim komšijama.

Tekoma – drvenasta biljka puzavica koja daje predivne trubaste cvene cvetove, koji će svojim mirisom privući ne samo korisne insekte, već i štetočine koje će zatim brzo preći i na druge biljke u vašoj bašti. Iako laka za održavanje, postaje problem zbog svog semenja koje se veoma dobro i lako prima a teško tamani. Kada jednom pusti koren, skoro ju je nemoguće istrebiti, jer dok loza duga samo 20-30cm, budite sigurni da je koren otišao već pola metra i više u dubinu. Kada ojača, u stanju je da slomi drvene rešetke.

image

Ako želite da napakostite komšiluku ili nekome ko će kupiti kuću od vas, najgora štetočina od svih puzavica je azijski kudzu. U stanju je da za jednu sezonu „pojede“ nečije dvorište i baštu, prekrivajući ih potpuno, nakon čega nastavlja da se širi u nedogled. Na našim prostorima relativno retka biljka, ali sa promenom klime nije nemoguće da uskoro počnemo da je viđamo kako se širi. Ako pronađete kudzu u svom dvorištu, morate početi agresivno raditi na njegovom uklanjanju, što mehanički, što hemijski.

Pročitajte još i Top 10 cveća idealnih za viseće saksije!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button