Blue Monday – New Order

Blue Monday“ – pesma nedokučivog značenja, nastala 1983., jedna je od najpoznatijih melodija 80-ih godina prošlog veka. Koje joj je značenje? Ne zna se… Ustvari zna se, bend nikada nije nešto tajio o tome, ali idemo redom.

Veruje se da naslov govori ili o zavisnosti od droga, zlostavljanju dece ili neuspešnoj vezi. Stih „Kako se osećaš? Kada me tretiraš tako“ može se odnositi ili na droge ili na partnera, uz malo mašte. Tekst je napisao gitarista/pevač grupe Bernard Samner, koji još davnih dana priznao da je, kao i ostatak benda, bio pod uticajem LSD-a dok su sklapali naslov.

Basista New Order-a Piter Huk je jednom prilikom izjavio za medije: „Mislim da nema puno toga da se kaže što se tiče stihova ako ću biti brutalno iskren! To je bio jedan od trenutaka kada je Barni jednostavno navalio na posao, a ostalo je postalo istorija.“

Najprodavanija 12-inčna singlica u Velikoj Britaniji

New Order je osmislio ritam dok su eksperimentisali sa novom Oberheim DMX ritam-mašinom koji su kupili. Piter Huk je izjavio: „Bernard Samner i Stiven Moris su bili glavni. To i njihov entuzijazam za novu tehnologiju. Ritam smo uzeli sa B-strane neke pesme Done Samer. Završili smo ritam i bili smo zaista srećni, a onda je Stiv slučajno izvukao kabl od bubnjeva, pa smo morali sve da radimo ispočetka i nikada više nije bilo tako dobro. Tehnologija je stalno otkazivala i studio je bio zaista arhaičan. Kraftwerk su ga rezervisali posle nas jer su želeli da emuliraju „Blue Monday“, pa su digli ruke posle četiri ili pet dana. To je bila kolekcija zvučnih isečaka – nekako je rasla i rasla. Kada smo stigli do kraja, ušao sam i improvizovao bas; ukrao sam rif od Enia Morikonea. Bernard je ušao i improvizovao vokale. Nisu se odnosili na Iana Kurtisa; i hteli smo da zvuči nejasno. Čitao sam tada o Fetsu Dominou. I ispalo je da je imao pesmu „Blue Monday“, a bio je baš ponedeljak i svi smo bili neraspoloženi, pa sam pomislio, ‘Oh, vidi kako se sve zgodno potrafilo’.“

Nova verzija, 7 inča, 4:23

Ian Kurtis je bio frontmen benda „Joy Division“, čiji su članovi, nakon njegovog samoubistva, nastavili da rade pod novim imenom „New Order„, iz poštovanja prema preminulom prijatelju, često napominjući da „Joy Division“ jednostavno ne može da postoji bez Iana.

„Blue Monday“ će narednih godina postati najprodavaniji 12-inčni singl svih vremena u Britaniji, činjenica koja je istaknuta u filmu „24 Hour Party People„, koji prikazuje uspon njihove izdavačke kuće, Factory Records. Takođe je jedan od najdužih singlova ikada koji su bili komercijalni hit, sa trajanjem od 7:25. Singlica nije izdata kao tradicionalni 7-inčna singl ploča sve do 1988. godine, što je pomoglo povećanju prodaje 12-inčnog.

Pročitajte još i Pucanj kroz srce – Bon Jovi!