ZdravljeVesti ZrenjaninŽivot

„Svaka cigareta smeta“ – borba protiv duvanskog dima

Bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline, koji sadrži preko 7000 sastojaka, nekoliko stotina toksično, a 70 dokazano kacerogeno, jednostavno ne postoji - poručuju stručnjaci uoči Nacionalnog dana bez duvana i naglašavaju da je jedini pravi način borbe protiv pušenja prestanak upotrebe ovih proizvoda.

Nepušači koji su izloženi duvanskom dimu kod kuće ili na poslu imaju za 25 do 30 odsto veći rizik da razviju koronarnu bolest srca i 20 do 30 odsto veći rizik od moždanog udara, upozoravaju lekari.

U Vojvodini veći je procent pušača u uzrastu od 15 do 19 godina u odnosu na nacionalni prosek, a posebno zabrinjava podatak da tek svaki drugi šesnestogodišnjak smatra svakodnevno pušenje jedne kutije cigareta velikim rizikom po zdravlje.

Na državnom nivou, oko 27 odsto punoletnih osoba su pušači, a najveći broj pripada starosnoj kategoriji od 45-55 godina. Dodatno zabrinjava i to da čak oko 15 odsto pušača pripada populaciji između 15 i 19 godina starost, a Srbija je, zajedno sa ostalim zemljama Balkana, u samom pušačkom vrhu sveta.

Borba protiv duvanskog dima dodatno je otežana poslednjih godina pojavom novih proizvoda, kao što su elektronske cigarete i razni uređaji za zagrevanje duvana, koji su navodno manje štetni, ali su nedovoljno istraženi na duže staze. Oni ne samo što izazivaju privid manje štetnog proizvoda, već su nedovoljno zakonski regulisani, i time pristupačniji deci, i uvod su u svet pušačke zavisnosti, koju duvanska industrija neguje zbog profita.

Kao i svake godine Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ organizuje akcije i predavanja na temu štetnosti duvanskog dima. Preventivni centar i Patronažna služba Doma zdravlja održala je dve akcije brze provere osnovnih zdravstvenih parametara na terenu uz podelu promotivnog materijala na temu uticaja duvana na zdravlje. U toku je i održavanje predavanja na pomenutu temu u svim osnovnim školama u našem gradu. Savetovalište za mlade Doma zdravlja uključilo se u akciju Crvenog krsta Zrenjanin i održali su predavanje o štetnosti pušenja korisnicima Doma učenika „Angelina Kojić Gina“.

Povezani članci

Back to top button