Brave – sve popularniji pretraživač, i kako da bude još bolji

Brave Browser se predstavlja kao alternativa Google Chrome fokusirana na privatnost, ali postavke Brave-a nisu baš najprijateljskije prema privatnosti. Ako vam je potreban pretraživač zasnovan na Chrome-u, Brave je definitivno bolja opcija od onoga što nudi Google, a uz nekoliko prilagođavanja, možete ga učiniti još privatnijim.

Sakrijte Brave nagrade

Brave Browser nudi virtuelnu valutu u zamenu za gledanje „oglasa koji poštuju privatnost“. Ako ipak ne želite da gledate oglase, možete sakriti Brave Rewards. Prvo, u adresnoj traci unesete brave://settings/ , što će otvoriti stranicu postavki pregledača.

Brave 2 1

Idite na odeljak „Izgled/Apperiance“ s leve strane i obratite pažnju na označen deo. Brave Nagrade su uglavnom automatski isključene, mada uvek treba proveriti.

Brave 3 1

Brave Nagrade program i ostali sponzorisani sadržaj itekako imaju prisustvo na home page-u i mogu da vuku resurse kompjutera. To možete promeniti otvaranjem nove kartice/new tab, koja će otvoriti pregled „dashboard“, i klikom na dugme „Prilagodi“ prema dnu stranice.

brave 5 2

To će otvoriti iskačući prozor nazvan „Customize dashboard“. Ovde možete kliknuti na „Background image“ i onemogućiti opciju „Prikaz sponzorskih slika“. Zatim kliknite na prečicu „Cards“, spustite prozorče na dno i kliknite na dugme „Sakrij“ ispod Brave Nagrada.

Brave 7

Na kraju, idite na postavke Brave Browser-a i kliknite na „New tab page“ s leve strane. Koristite padajući meni s desne strane da promenite zadano mesto za novu karticu sa pregleda Dashboard na bilo koju drugu veb stranicu ili praznu stranicu.

Brave 8

Brave i kriptovalute

Ulazak Brave-a u svet kriptovaluta bio je kontroverzan, zbog toga što je pretraživač obećavao slobodu od svih onih sitnih stvari koje usporavaju mašinu, ali i blokere reklama, a ispod tezge od vašeg kompjutera pravi mašinu za majning, ali je to lako potpuno izbeći ako to želite, tako što ćete ići na Postavke Brave-a > Wallet/Novčanik.

Pored „Default Ethereum/Solana wallet“, odaberite „None“. Zatim onemogućite i „Show Brave Wallet icon on toolbar“.

Brave 9

Smanjite učestalost kontakta Brave-a sa svojim serverima

Brave podrazumevano šalje neke analitičke podatke njegovim razvojnim timovima. Ovo možete zaustaviti tako što ćete otići na Postavke Brave-a > Privatnost i sigurnost i onemogućiti opciju „Dozvoli analitiku proizvoda koja čuva privatnost“ i „Automatski slanje dnevnog pinga o korišćenju Brave-a“.

Brave 10

Zaustavite sajtove od traženja dozvole za pristup privatnim podacima

Veb sajtovi često iritiraju zahtevima za pristup osetljivim informacijama. Možete zaustaviti deo ovih zahteva tako što ćete ići na Brave settings > Privacy and security > Postavke sajtova i štitova. Postavke za „Lokaciju“, „Kameru“, „Mikrofon“ i „Obaveštenja“ omogućiće vam da izaberete opciju koja sprečava sajtove da traže dozvolu za pristup ovim funkcijama.

Brave 11

Ako koristite Brave za video pozive, ne biste trebali potpuno zabraniti sajtovima da traže dozvolu za pristup kameri i mikrofonu.

Zatim kliknite na dugme „Dodatne dozvole“ kako biste otkrili mnoge druge skrivene postavke za dozvole. Možete ih pojedinačno pregledati i onemogućiti sve što vam nije potrebno; za većinu ljudi, onemogućavanje opcija Autoplay, Etherium i Motion sensors će biti sasvim dovoljno.

Pročitajte još i 10 saveta da ubrzate internet kod kuće!