ZanimljivoZabava

Britni Spirs konačno slobodna od očeve kontrole nakon 13 godina

Sud je suspendovao oca 39-ogodišnje pop zvezde sa pozicije konzervatora njenog imanja nakon sinoćneg saslušanja

Sudija je u sredu 29. septembra uklonio oca Britni Spirs sa pozicije konzervatora, oslobađajući pop zvezdu od skoro pa apsolutnom kontrolom koju je imao nad njenim životom duže od 13 godina.

Tokom dugo očekivanog ročišta koje je usledilo dok su Spirs i njen advokat nastavili da kritikuju očevo vođenje njenih poslova, sudija Višeg suda okruga Los Anđeles, Brenda Peni, odobrila je zahtev 39-godišnje pevačice da odmah suspenduje Džejmija Spirsa kao konzervatora njenog imanja, ulogu koju je obavljao od stvaranja konzervatorije početkom 2008. godine. Peni je imenovala Džona Zabela, ovlašćenog javnog računovođu kojeg je predložila sama Britni, da privremeno nadgleda njene finansije.

Dzejmi Spirs
Džejmi Spirs; Foto: Nick Ut/AP

Na ročištu zakazanom za 12. novembar, sudija će razmotriti da li da potpuno prekine konzervatorstvo, na osnovu posebne peticije koju je podneo Džejmi Spirs. Suočen sa stalnim pritiskom advokata svoje ćerke, koji ga je optužio za pokušaj iznude, zatražio je od suda da naredi prekid aranžmana.

Britni Spirs zaslužuje da se sutra probudi bez straha od oca kao konzervatora“ rekao je njen advokat Metju Rozengart na sudu

Sudski spisi pokazuju da je pevačica planirala da podnese lični zahtev za prestanak konzervatorskog staža, ali tek nakon što se njen otac ukloni sa tog položaja, što bi dovelo do niza događaja koji bi od njega zahtevali da preda sve svoje konzervatorske dosijee privremenom konzervatoru.

Na izlasku iz suda, Rozengart je novinarima rekao da će Britni Spirs tužiti svog oca ako se utvrdi da joj je otuđio novac, čime je advokat sugerisao da bi Džejmi Spirs mogao da se suoči sa, u najmanju ruku, krivičnom prijavom. „A posledice će biti ozbiljnije od građanskih parnica protiv gospodina Spirsa na osnovu mog trenutnog razumevanja onoga što se ovde dogodilo“, izjavio je Rozengart.

Foto Chris Pizzelo AP
Foto: Chris Pizzelo/AP

Javni interes za slučaj Spirs ponovo se pokrenu u februaru kada je New York Times objavio dokumentarac „Framing Britney Spears„, koji dovodi u pitanje kontrolu njenog oca Džejmija nad njenim finansijskim i fizičkim blagostanjem. U dokumentarnom filmu o kontroli Britni Spirs bivša zaposlena u timu za zaštitu pop zvezde tvrdila je da je nadzirana sva komunikacija na njenom telefonu i da je u njenu spavaću sobu postavljen čak i audio snimač.

U Kaliforniji je nezakonito snimati privatne razgovore ljudi bez njihovog znanja ili pristanka. Ali, pošto je Spirs bila pod konzervatorskom upravom, njen otac, kao konzervator, mogao je dati pristanak na povredu privatnosti, rekla je Krista Rejmi, advokat koja je ranije vodila slučaj o odgovornosti konzervatora. U prošlonedeljnom saopštenju, Rozengart je izjavio da smatraju da je uklanjanje Džejmija Spirsa „preduslov za trenutno vraćanje“ Britnijevog „dostojanstva i osnovnih ljudskih prava“.

Ceo proces podržala je Džoudi Montgomeri, koja je poslednje dve godine bila konzervatorka ličnog života pevačice, zatim njen medicinski tim i njena majka Lin Spirs, prema sudskim dokumentima.

Na jučerašnjem ročištu, advokat Džejmija Spirsa, Vivien Torin rekla je da se „žestoko“ usprotivila suspenziji njenog klijenta, tvrdeći da nije potrebno ukloniti ga na ovaj način ga ako će konzervatorstvo svejedno biti blagovremeno prekinuto. Kao što je rekla u nedavnim sudskim podnescima, prioritet bi trebao biti zahtev za okončanjem, jer ga ne osporava ni jedna od uključenih strana. Ona je dovela u pitanje Rozengartovu strategiju da sam ne podnese takav zahtev, nazivajući pokušaj da suspenduje svog klijenta i zameni ga drugim konzervatorom „zapravo vrlo zbunjujućim“.

Torin i Rozengart proveli su veliki deo suđenja međusobno kritikujući strategije i optužujući jedno drugo da pokušavaju da odlože rešavanje slučaja. Ponekad se u sudnici moglo čuti prigušeno skandiranje pristalica #FreeBritney koje su demonstrirale ispred zgrade.

Kada je Rosengart izneo nove navode o nadzoru iznete u dokumentarcu, Torin ih je oborio, rekavši: „To nije dokaz, i on to zna!“ Ali, bez obzira na istinitost tih tvrdnji, koje je Rozengart opisao kao „nedokučive“, rekao je da bi Džejmija Spirsa trebalo odmah suspendovati ili će pop zvezda bila „izuzetno uznemirena“.

„Časni sude, ovo već predugo traje!“, rekao je Rosengart.

Rozengart je kasnije dodao da nije važno da li Torin ili Džejmi Spirs veruju u tvrdnje o zlostavljanju koje su se takođe mogle čuti u proteklih godinu i više dana, jer ono što je važno je da sud poveruje.

„Britnei Spears veruje da je njen otacv prema njoj bio uvredljiv, okrutan, toksičan, i da je ona u pravu“, rekla je Rozengart.

Obožavaoci su se ponovo okupili ispred zgrade suda, vičući da se konzervatorstvo prekine i mahali ružičastim zastavama i natpisima. Aktivistkinja #FreeBritney Megan Redford izjavila je za medije da se napredak u slučaju Spirs poslednjih meseci oseća neopisivo.

„Ali posao nije završen i mi ćemo biti ovde dok posao ne bude završen“, izjavila je ona.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button