Hrana i piće

Brzi i jednostavni prelivi za salate koji će podići svaki obrok na viši nivo

Ako ste ljubitelji salata, onda znate koliko preliv znači. Ovo su prelivi za salate koji će dodati dozu šarma svakom zalogaju, i učiniti da vaši obroci budu daleko zanimljiviji i slađi za jesti.

Jogurt – limun preliv

Sastojci:
½ čaše grčkog jogurta
sok od pola limuna
1 supena kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka, izgnječen
sitno seckani peršun
so i biber

Priprema:
1. Pomešajte jogurt i limunov sok.
2. Dodajte ulje, beli luk i peršun.
3. Začinite po ukusu.

Čuvati do nedelju dana.

Avokado – limeta preliv

Sastojci:
1 zreo avokado
sok od jedne limete
2 supene kašike maslinovog ulja
voda po potrebi za razređivanje
so i biber

Priprema:
1. U blenderu izblendajte avokado i limetin sok.
2. Dodajte ulje i po potrebi vodu.
3. Posolite i pobiberite.

Čuvajte do nedelju dana.

Citrus – đumbir preliv

Sastojci:
sok od jedne pomorandže
sok od jedne limete
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica sveže naribanog đumbira
so

Priprema:
1. Iscedite voće i pomešajte sokove.
2. Dodajte ulje i đumbir, pa blago promešajte.
3. Posolite po ukusu.

Čuvati do nedelju dana.

Klasičan balsamiko preliv

Sastojci:

3 supene kašike balsamiko sirćeta
6 supenih kašika maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog bibera

Priprema:
1. Sve sastojke sipajte u staklenu teglicu.
2. Poklopite i protresite dok se ulje i sirće ne sjedine.

Čuvajte u frižideru do dve nedelje.

Preliv sa makom

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice jabučnog ili vinskog sirćeta
1 kašičica senfa
½ kašičice mlevenog maka
½ čena belog luka, sitno iseckanog

Priprema:
1. U manjoj činiji pomešajte ulje, sirće i senf.
2. Dodajte mak i beli luk, pa mešajte dok se ne sjedini.

Čuvajte u frižideru do dve nedelje.

Balsamiko–malina preliv

Sastojci:

  • 1 čaša svežih malina
  • 2 supene kašike balsamiko sirćeta
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 supena kašika meda
  • 1 supena kašika šećera
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:
1. Maline i šećer ostavite 10 minuta da puste sok.
2. Viljuškom ih nežno izgnječite i dodajte sirće, ulje, med i so.
3. Sipajte u teglicu, protresite i čuvajte do dve nedelje.

Azijski preliv

Sastojci:
3 supene kašike soja sosa
2 supene kašike sirćeta po želji
1 supena kašika susamovog ulja
1 kašičica sveže naribanog đumbira
1 kašičica meda

Priprema:
1. U teglici pomešajte soja sos i sirće.
2. Dodajte ulje, đumbir i med, pa promešajte.

Čuvati do dve nedelje.

Med – senf

Sastojci:
2 supene kašike senfa
2 supene kašike tečnog meda
3 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike vinskog sirćeta
prstohvat soli i bibera

Priprema:
1. U činiji sjedinite senf i med.
2. Postepeno dodajte ulje i sirće, mešajući dok ne postane glatko.
3. Začinite soli i biberom.

Čuva se do dve nedelje.

Sada kada imate prelive, biće vam potrebni i recepti za salate. Potražite ih ovde.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button