Bundeva, šargarepa i ostali borci protiv raka

Image by Sabrina Ripke from Pixabay

Predivne nijanse naradžaste boje voća i povrća dolaze od karotenoida, prirodnog pigmenta koji nije samo tu za reklamu – neki od karotenoida pomažu u borbi protiv raka. Betakaroten, zeaksantin, lutein i drugi, smanjuju rizik od pojave raka bubrega, raka pluća, i jajnika.

Najbolji izvori za ovo su šargarepa, spanać i slatki krompir, koji su puni karotenoidima. Bundeve, zimske tikvice, keleraba i kelj samo su za stepenik niži od pomenutih, ali i dalje na visokoj lestvici.

Semenke bundeve su posebno bogate fitosteroilima, biljnim supstancama koje pomažu u borbi velikog broja bolesti. Zato podsećamo da uvek kada isečete bundevu, nemojte bacati semenke, već ih ispecite.

Prvo ih isperite da biste ih odvojili od pulpe, stavite na krpu da se ocede, pospite maslinovim uljem, solju ili drugim začinima po želji i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta dok se blago ne naduvaju i postanu zlatnožute boje.

Pročitajte još i potaž od bundeve!