Hrana i pićeZdravljeŽivot

Čarobna namirnica koja se nije menjala od drevnih Egipćana do danas

Zlatna tečnost koju koristimo i za zdravlje i u kozmetici podjednako

Prehlade, virusi, grip… kašalj, pad imuniteta- problemi sa kojima se većina susreće kada opadne temperatura.

U jeku sezone prehlade, imamo i situaciju sa kovid-om. Epidemiološka situacija se pogoršala, a svi stručnjaci se slažu- najbolji način da se odbranimo od svega je zapravo- prevencija!

Rad na imunitetu podrazumeva unošenje vitamina, zdravu i umerenu ishranu i po mogućtsvu- kašiku meda na dan. Blagodeti dragocene zlatne tečnosti bila je poznata još drevnim Egipćanima. Najstariji med na svetu pronađen je upravo kao jedan od darova u grobnici faraona u Egiptu. I najbolji deo- još uvek je jestiv! Samo se malo kristalizovao, ali med nema rok trajanja, ne može da se pokvari.

Ima raznih vrsta meda- livadski, šumski, bagremov med… zavisi od toga na kojim mestima su bile košnice, odnosno odakle su pčele sakupljale nektar.

Pčela radilica na jednom putovanju u prikupljanju nektara, sleteće na 50 do 100 cvetova! Dnevno napravi i do 10 takvih letova.

honey bee g84b44350b 1920
Image by Photorama from Pixabay

Ovaj proizvod jedini je na svetu koji u sebi sadrži sve potrebne nutrijente za život- uključujući i vodu!

Med se sastoji od 20 odsto vode i 80 procenata šećera. Jedna kašičica meda u sebi sadrži 17 odsto šećera (uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i sukrozu) i 64 kalorije. Antioksidanti koji se nalaze u njemu smanjuju krvni pritisak! Takođe, pomaže da se reguliše holesterol u krvi. Redovne upotreba može da smanji trigliceride.

Svojstva meda su takva da mogu da utiču na brže regenerisanje rana i opekotina. Ne praktikuje se toliko često više, ali drevni Egipćani su znali i za ova svojstva.

egypt g8d23ca00b 1920
Image by Souza_DF from Pixabay

Kod mališana, med može da smanji kašalj- pogotovo onaj suvi, koji napada uglavnom noću. Ako se bojite da im dajete čist med, potražite sirupe ili ostale preparate koji sadrže med.

I za odrasle se preporučuje da konzumiraju med, pogotovo ako imaju problem sa grlom. Međutim, baš zbog visokog sadržaja šećera, jedna kašičica dnevno je dovoljna da pokrije potrebe za dobrim svojstvima, a da ne prekoračimo preporučenu količinu šećera na dan.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button