11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninCena jaja u Srbiji veća nego u Evropskoj uniji

Cena jaja u Srbiji veća nego u Evropskoj uniji

Jaja skuplja za trećinu u odnosu na mart prošle godine.

European Top 44 Airplay chart

Poskupljenja su sad već nešto sa čime se suočavamo svakog dana. Artikal koji smo kupili po jednoj ceni, sledeće nedelje bi mogao da košta više.

U periodu godine kada nam se približava Uskrs, pažnju smo usmerili na jaja. Planirajte da će ove godine farbanje jaja koštati za trećinu više nego pre godinu dana.

Prema podacima Eurostata, u januaru ove godine, jaja su u Evropskoj uniji poskupela za 30 odsto u odnosu na januar 2022. U Srbiji je, za isti period, to poskupljenje iznosilo 31,8 odsto.

Do prošle godine, međugodišnji rast cene jaja, bio je dosta niži, čak i u vreme pandemije.

U januaru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom 2021. godine, rast cene jaja u EU iznosio je sedam odsto. Samo jedan odsto razlikovala se cena jaja u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020.

Kada govorimo o Srbiji, rast cene jaja je za iste te periode iznosio (unazad) 19,8 odnosno 1,6 odsto.

Razlika u ceni ovog proizvoda u Srbiji i zemljama Evropske unije u 2021. godini bila je još veća.

Kretanje cena u periodu od prošlogodišnjih priprema za praznik do momenta pisanja ovog teksta, najbolje ćete videti ovde:

grafikon 10 1
Cene pakovanja jaja od 10 komada M klase; cenoteka.rs

Grafikon prikazuje kretanje cene pakovanja od 10 jaja M klase. Kada govorimo o pakovanju od 30 jaja, takođe M klase, kretanje cene je izgledalo ovako:

grafikon 30
Cene pakovanja jaja od 30 komada M klase; cenoteka.rs

Kako praznik bude bliži, očekuje se da će trgovinski lanci ponuditi jaja po akcijskim cenama, ali će, zbog veće potražnje, do akcijskih proizvoda biti teže doći. Trenutno stanje sa cenama jaja (10 i 30 komada, M klasa) na policama prodavnica izgleda ovako:

Kod malih proizvođača i na pijaci, jaja se mogu naći za 20 dinara po komadu, a retko ispod te cene. Treba računati i na to da će katolici Uskrs obeležiti nedelju dana pre pravoslavaca i da će potražnja za jajima u prvim danima aprila biti ogromna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °