Vesti Zrenjanin

Rast cena u poslednjih godinu dana

Cene rastu svakog dana, što primećuju i oni koji svakodnevno idu u prodavnicu, ali i oni koji u nabavke idu na nedeljnioj pa i mesečnoj bazi. Neke namirnice su nas “kuvale kao žabu” lagano preko godine, ali u toku jeseni i zime skokovi cena su veoma primetni.

Cene mesa

Cene mesa najviše diktira poskupljenje stočne hrane i smanjen obim stočnog fonda, tako barem stručnjaci kažu. Iz Ministarstva trgovine i turizma Srbije poručuju da je rast cena posledica povećanja cena elemenata proizvodnje, najviše poljoprivrednih, kojima opet cenu diktira berza.

Cene belog mesa
Izvor: Cenoteka
Cena belog mesa

Cena krilca 2 1
Izvor: Cenoteka
Cene krilca 1
Cena cevapa 2.PNG
Cena cevapa
Cena junetine u tri meseca
Izvor: Instagram Moj_Beo_Grad

Cene povrća

Avgust prošle godine nam se čini daleko, ali nije upšte mnogo vremena prošlo od kad je u 2021. zabeleženo jedno od najvećih poskupljenja voća i povrća za poslednjih desetak godina u Srbiji. Kada je reč o povrću, velik rast cena povrća u avgustu je bio primetan, što zbog pandemijskih razloga, što zbog suše, pored već inače standardnih sezonskih kretanja.

Cena crni luk 2
Kretanje cene crnog luka
Cena beli luk 2
Kretanje cene belog luka
Cena krompir beli 2
Cena krompir beli
Cena krompir crveni 2
Kretanje cene krompira

Cene voća

Po istraživanju Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cene voća su između decembra 2020. i istog meseca 2021. porasle za 50,3%. Dok voćari kažu da prošla godina, s obzirom na kovidske probleme, i nije bila loša, kupci krajnjih proizvoda morali su čak i jabuke da love na popustima, jer su one, zbog mrazeva u doba cvetanja, lošeg prinosa i niske otkupne cene, bile zapostavljene kod domaćih proizvođača. Ono što se nalazilo u rafovima je ili bilo nižeg kvaliteta iz hladnjača, ili visokog kvaliteta iz uvoza, a s time i sa visokom cenom.

Cene jabuka
Kretanje cene jabuka

Cena banane 2
Kretanje cene banana

Jedna od zanimljivosti domaćeg tržišta minulih meseci je da su u jednom trenutku cene krompira i limuna bile izjednačene na 70. dinara po kili. Da li su u pitanju bile akcije, ili redovne cene, teško je ući u trag.

Ako želite da se podsetite na stanje sa cenama ulja, brašna i šećera u trgovinskim lancima u periodu između 2020. i 2021. to možete uraditi ovde

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button