Rast cena u poslednjih godinu dana

Cene rastu svakog dana, što primećuju i oni koji svakodnevno idu u prodavnicu, ali i oni koji u nabavke idu na nedeljnioj pa i mesečnoj bazi. Neke namirnice su nas “kuvale kao žabu” lagano preko godine, ali u toku jeseni i zime skokovi cena su veoma primetni.

Cene mesa

Cene mesa najviše diktira poskupljenje stočne hrane i smanjen obim stočnog fonda, tako barem stručnjaci kažu. Iz Ministarstva trgovine i turizma Srbije poručuju da je rast cena posledica povećanja cena elemenata proizvodnje, najviše poljoprivrednih, kojima opet cenu diktira berza.

Cene belog mesa
Izvor: Cenoteka

Izvor: Cenoteka
Cena junetine u tri meseca
Izvor: Instagram Moj_Beo_Grad

Cene povrća

Avgust prošle godine nam se čini daleko, ali nije upšte mnogo vremena prošlo od kad je u 2021. zabeleženo jedno od najvećih poskupljenja voća i povrća za poslednjih desetak godina u Srbiji. Kada je reč o povrću, velik rast cena povrća u avgustu je bio primetan, što zbog pandemijskih razloga, što zbog suše, pored već inače standardnih sezonskih kretanja.

Kretanje cene crnog luka
Kretanje cene belog luka
Kretanje cene krompira

Cene voća

Po istraživanju Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cene voća su između decembra 2020. i istog meseca 2021. porasle za 50,3%. Dok voćari kažu da prošla godina, s obzirom na kovidske probleme, i nije bila loša, kupci krajnjih proizvoda morali su čak i jabuke da love na popustima, jer su one, zbog mrazeva u doba cvetanja, lošeg prinosa i niske otkupne cene, bile zapostavljene kod domaćih proizvođača. Ono što se nalazilo u rafovima je ili bilo nižeg kvaliteta iz hladnjača, ili visokog kvaliteta iz uvoza, a s time i sa visokom cenom.

Cene jabuka
Kretanje cene jabuka

Kretanje cene banana

Jedna od zanimljivosti domaćeg tržišta minulih meseci je da su u jednom trenutku cene krompira i limuna bile izjednačene na 70. dinara po kili. Da li su u pitanju bile akcije, ili redovne cene, teško je ući u trag.

Ako želite da se podsetite na stanje sa cenama ulja, brašna i šećera u trgovinskim lancima u periodu između 2020. i 2021. to možete uraditi ovde