Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeČetiri neobična recepta sa bundevom

Četiri neobična recepta sa bundevom

Kafa sa bundevom? Zašto da ne!

European Top 44 Airplay chart

Bundeva je simbol jeseni. Karakteristična je po svom izgledu i slatkom ukusu. Osim toga, bundeva je i izvor vitamina i vlakana, što je čini hranljivim i zdravim dodatkom ishrani.
Odabrali smo za vas nekoliko recepata koje možete pripremati u toku jesenjih dana.

Latte sa bundevom

Za ljubitelje bundeve predstavljamo neobičnu jesenju kafu:

Potrebno vam je:

2 kašičice pirea od bundeve

prstohvat cimeta, djumbira i muskatnog oraščića

30 ml espreso kafe

250 ml mleka

U staklenu čašu sipajte pire od bundeve. Dodajte prstohvat cimeta, djumbira i muskatnog oraščića, a zatim pomešajte sa 30 ml espreso kafe. Mleko zagrejte dok ne počne da peni, potom ga sipajte u čašu.
Promešajte, dodajte još cimeta i uživajte u svom jesenjem piću.

Mafini sa bundevom

Uz latte možete poslužiti mafine koje cela porodica voli. Delimo vam recept:

Za mafine sa bundevom potrebni su vam sledeći sastojci:
400 g bundeve
3⁄4 šolje istopljenog putera
3⁄4 šolje smeđeg šećera
1⁄4 šolje vode
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 3⁄4 šolje univerzalnog brašna
1⁄2 šolje belog šećera
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta u prahu
1⁄4 kašičice praška za pecivo

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pripremite i podmažite 14 kalupa za mafine. Dok se rerna greje, pomešajte bundevinu kašu, puter, smeđi šećer, vodu, jaja i ekstrakt vanile u velikoj posudi.Zatim pomešajte brašno, beli šećer, so, prašak za pecivo, cimet i sodu bikarbonu u posebnoj činiji.
Dodajte u smesu od bundeve i mešajte dok se potpuno ne sjedini.
Pripremljene kalupe za mafine napunite smesom, svaki do 3/4 visine.
Preostaje vam samo da ih ispečete u prethodno zagrejanoj rerni. Pecite ih dok ne dobiju smeđu boju, 25-30 min.

Banana hleb sa bundevom

Banana hleb postao je viralan za vreme karantina zbog pandemije kovida. Nema ko ga nije isprobao na taj način, a ovo je naš recept za sezonsku varijantu.

Potrebni su vam sledeći sastojci:
4 šolje brašna
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
4 veoma zrele banane
4 velika jaja
2 šolje šećera
1 1⁄2 šolja pirea od bundeve
1 šolja biljnog ulja
1/2 šolje kisele pavlake
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
6 kašika sirovih semenki bundeve


Zagrejte rernu na 175 stepeni. Obložite dva kalupa za hleb dimenzija 23×13 papirom za pečenje. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u srednjoj činiji dok se ne sjedini. Izgnječite banane u velikoj činiji, zatim umutite jaja, šećer, pire od bundeve, ulje, pavlaku i vanilu dok ne postane glatko i sjedinjeno. Dodajte smesu brašna smesi sa bananama, zatim promešajte smesu dok se ne sjedini. Kada ste to uradili, podelite smesu ravnomerno između dva pripremljena kalupa za hleb i izravnajte vrhove spatulom. Na svaku koru stavite 3 kašike semenki bundeve. Pecite u rerni 60–75 minuta.
Nakon pečenja ostavite da se ohladi oko 15 minuta, zatim poslužite i uživajte.

Humus od bundeve

Humus je jedan od najomiljenijih namaza u arapskoj kuhinji. Priprema se brzo i može se koristiti kao umak ili kao prilog uz razna mesa i povrće.


Za pripremu humusa od bundeve biće vam potrebno:
1 mali čen belog luka
425 grama konzerva leblebija (ili 1 1⁄2 šolje kuvanih)
3⁄4 šolje pirea od bundeve
1⁄2 kašičice soli
2 kašike svežeg soka od limuna
1 kašičica javorovog sirupa
1 1⁄4 kašičice mlevenog kumina
1 kašika maslinovog ulja


Oljuštite čen belog luka i sitno ga iseckajte u seckalici. Ocedite leblebije i potom ih spojite sa pireom od bundeve. Dodajte so, limunov sok, javorov sirup i maslinovo ulje. Dobro izmešajte da se sjedini.
Humus možete čuvati u frižideru do 5 dana.

Savet: Nakon što izrežete bundevu, ne bacajte semenke. Ispecite ih. Oko 30 gr. Ovih semenki sadrži 5 grama proteina, kalijuma, magnezijuma i 20% dnevnih potreba za cinkom.

Pročitajte još i recept za potaž od bundeve.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
8.3 ° C
10.1 °
8.3 °
71 %
1.8kmh
98 %
Sat
21 °
Sun
24 °
Mon
24 °
Tue
20 °
Wed
22 °