Chrome – koliko troše tabovi?

Imate previše otvorenih tabova trenutno, i to je u redu: Internet je pun fascinantnog sadržaja koji niko ne može odjednom da konzumira. Zato se svi ti interesantni članci, video snimci i mimovi se odlažu za kasnije.

Međutim, ako vaš pretraživač zauzima previše memorije, svi ti tabovi mogu opteretiti RAM memoriju, a možda nemate ni dovoljno slobodne memorije. Neki novi uređaji, poput Apple-ovog MacBook Pro laptopa od 1600 dolara, dolaze samo sa 8GB RAM-a, pa je svaki bajt memorije dragocen.

Chrome, naravno, važi za poznatog lopova u ovom slučaju. Pretraživač jednostavno troši puno resursa da bi bio jedan od najboljih na tržištu. Ali Google radi na tome: Kompanija je uvela novu funkciju nazvanu „Memory Saver„, koja automatski pauzira neiskorišćene tabove koji zauzimaju velike količine memorije.

Kako pretraživač pauzira ove tabove, oslobađa se više RAM-a za vaš računar, što bi trebalo da poboljša ukupne performanse prilikom pregledanja sa Chrome-om.

Od nedavno, Memory Saver je postao još bolji. Google sada pruža uvid u to koliko RAM-a koristi svaki tab, kako aktivni tabovi, tako i neaktivni tabovi koje Chrome pauzira.

Kako videti koliko RAM-a koristi svaki Chrome tab?

Da biste proverili, pobrinite se da je Memory Saver omogućen. Opciju ćete pronaći u postavkama Chrome-a pod Performance > Memory. Sada samo pređite mišem preko bilo kog taba u svom pregledaču. Na dnu proširenog prozora koji detaljno opisuje sajt koji je tab otvorio, videćete ukupnu upotrebu memorije u datom trenutku.

Chrome memory saver

Neki sajtovi jednostavno zahtevaju više RAM-a od drugih. Ako Chrome odluči da tab bude neaktivan, videćete to u izveštaju o memoriji. Sada ćete videti memoriju kao „oslobođenu“.

Pročitajte još i Kako se zaštititi od hakera i sajber lopova?