Hrana i piće

Čia semenke ili lanene semenke? Koje je bolje konzumirati

Čia semenke i lanene semenke su poznate po svojim izuzetnim nutritivnim vrednostima. Oba su bogata hranjivim materijama i koriste se u raznim oblicima u ishrani širom sveta. Evo detaljnijeg pregleda ove dve vrste semenki, njihovih prednosti i načina korišćenja:

Čia semenke

Čia seme potiče od biljke Salvia hispanica, koja je domorodac Centralne i Južne Amerike. Ova mala crna ili bela semena su bogata hranjivim materijama, uključujući omega-3 masne kiseline, vlakna, proteine, minerale poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, kao i antioksidante.

Prednosti čia semena:

  1. Bogatstvo Omega-3 masnim kiselinama: Čia seme je jedan od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca, mozga i opšte dobrostanje.
  2. Vlakna: Čia semenke su izuzetno bogate vlaknima, što može pomoći u regulaciji varenja, održavanju zdrave težine i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
  3. Proteini: Takođe sadrže značajan sadržaj proteina, što ih čini odličnim dodatkom vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.
  4. Antioksidanti: Antioksidanti u čia semenu pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, što može pomoći u prevenciji raznih bolesti.

Kako koristiti čia semenke?

Čia seme se može dodati u raznovrsne smutije kako biste poboljšali njihov nutritivni sastav i dodali interesantnu teksturu. Kombinacija voća ili povrća u smutiju sa čia semenkama čini savršen obrok ili užinu. Takođe ih možete posuti preko svojih omiljenih žitarica ili muslija.

Ako volite da sami pravite peciva, hleb ili pogače kod kuće, dodavanje čia semena u recepte može značajno poboljšati njihov nutritivni profil. Ove semenke dodaju hrskavost, ali i hranljjive materije.

Za dezert ili lagani obrok, možete napraviti ukusan i hranljiv puding od čia semena. Pomešajte čia seme sa biljnim mlekom po izboru i zasladite po želji dodatkom meda, javorovog sirupa ili agava sirupa. Ostavite smesu da odstoji neko vreme u frižideru dok ne postane gusta i kremasta. Da li ste isprobali prekonoćnu ovsenu kašu – overnight oats?

cia

Lanene semenke

Laneno seme potiče od biljke Linum usitatissimum, koja je takođe poznata po proizvodnji lanenog ulja. Bogata su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, lignanima i drugim hranljivim materijama.

Prednosti lanenih semenki:

  1. Omega-3 masne kiseline: Laneno seme je odličan izvor ALA (alfa-linolenske kiseline), vrste omega-3 masne kiseline koja je važna za zdravlje srca i mozga.
  2. Lignani: Laneno seme je jedan od najbogatijih prirodnih izvora lignana, fitohemikalija koje imaju antioksidativna i potencijalno zaštitna svojstva protiv određenih vrsta raka.
  3. Vlakna: Bogatstvo vlaknima u lanenom semenu pomaže u regulaciji probave, održavanju zdrave težine i podršci zdravlju creva.
laneno seme edited

Kako koristiti laneno seme?

Laneno seme možete koristiti isto kao i čia semenke. Dodajte ih gde god želite. Odličan su izbor za peciva, jogurte i smutije. Koristite ih za voćne ili obične salate.

lanene semenke se mogu koristiti i za zgušnjavanje jela jer kada se dodaju u tečnost one formiraju gelastu strukturu.

Lanene semenke se takođe koriste u kozmetici. Maska od lanenog semena za lice i kosu se pravi kod kuće i to vrlo brzo, a daje rezultate slične botoksu.

Kako biste dobili maksimalne koristi, preporučuje se da redovno uključujete čia semenke i lanene semenke u raznovrsnu ishranu.

Povezani članci

Back to top button