ZdravljeŽivot

Cipela glavu čuva – saveti za dobru kupovinu obuće

Cipela glavu čuva, istina je, a sa time i kičmu, zglobove i stopala. Ako želite dobrog čuvara vašeg zdravlja, morate kupovini obuće pristupiti malo dalje od pukog finansijskog ugla.

Kada kupujete cipelu, patiku ili čizmu, dobro je da je spoljašnost od izdržljivog materijala, ali je takođe bitno od čega su postava i đon. Postava je najbolja kada je kožna, a đon treba da bude anatomskog oblika. Nemojte se libiti da kupite bolji poseban uložak, vaša stopala će vam biti zahvalna.

Ne kupujte obuću na brzinu – isplanirajte dan, obiđite više radnji, isprobajte razne modele. Nemojte se čuditi ako se čak i kod istih modela pokaže da su isti brojevi – različite veličine. Kupite obuću u kojoj vam se noga oseća udobno, a veličina neka bude orijentacija.

Bitan trik u kupovini obuće, pogotovo ako kupujete onu vrstu obuće u kojoj ćete biti veći deo dana je da je ne kupujete ujutru i prepodne, jer tokom dana stopala otiču. Ako želite večernje cipele, kupite ih uveče, a ako kupujete obuću za ceo dan, u potragu krenuti poslepodne.

Ukoliko možete, svakog dana obuvajte drugačiju obuću, kako biste sačuvali zdravlje kože i noktiju. Tako će se i vaša obuća osušiti, a neprijatni mirisi (uglavnom) ispariti.

Svima nam je jasno da i pored visokih cena, ima dosta obuće niskog kvaliteta u radnjama, čak i sa poznatim brendovima. Ne podležite reklamama, već uvek proverite od čega i kako je obuća napravljena. Proštepano je skoro uvek jače od zalepljenog, pod uslovom da konac stvarno prolazi kroz materijal, i nije u pitanju samo varka odnosno ukras.

Ukoliko kupujete špicaste cipele, očekujte da vas u njima bole noge. Ko želi da prati modu, mora biti spreman na neke žrtve, mada to ne savetujem.

Ukoliko ste ljubazni sa prodavcem, a on ili ona uviđajni prema mušteriji, slobodno upitajte da li postoje neki vansezonski model u magacinu.

Iz ličnog iskustva autora teksta – u prodavnici ste obuće, na sniženju je prelep par dubokih patika, čista koža, samo đon od gume. Cena bagatela, jer je ostao samo jedan par… i to za broj manji od onoga što nosite. Ustvari, da stvar bude gora – jedno stopalo je knap, na drugom prsti malo upiru, taman toliko da se oseti. Ali, prelep par dubokih, čisto kožnih patika za ovakvu cenu, sa takvim izgledom, i dizajnomne sme da se propusti. Kupujem ih iako malo žuljaju, ali bože moj – razgaziće se.

Posle nekoliko pokušaja nošenja, eno ih u kutiji, lepe, cele, spakovane, još mirišu na novo, četvrtu godinu za redom, nerazgažene, čekaju vreme kada će moj sin stasati da ih obuje bez problema.

Cipela

Pročitajte još i i frižider – jedna od gorućih tema ovih dana.

Povezani članci

Back to top button