MuzikaZanimljivo

Čovek zvani Ćufta i njegov rokenrol svet

Kad se spoje pozorište i rok muzika- dobije se MeatLoaf.

Marvin Lee Aday- ime tipično za belog čoveka u Severnoj Americi. Ali njegova je duša bila čist rokenrol- bio je talentovan, kul i sa harizmom koja je komotno mogla da ispuni ceo fudbalski stadion.

meatloaf pocetak karijere
MeatLoaf i njegov bliski saradnjik Jim Steinman;
foto:UltimateClassicRock

MeatLoaf je nadimak koji mu je nametnuo trener ragbija, zbog težine, sa kojom se celog života borio. Rođeni Teksašanin, tek posle majčine smrti se otisnuo u Los Anđeles. Zapravo, nakon što je dobio nasledstvo, on je iznajmio stan u Dalasu, gde se izolovao na tri meseca. Tek na nagovor bliskog prijatelja je nekako izašao iz stana i gotovo odmah uplatio avionsku kartu za Los Anđeles.

U gradu anđela ubrzo je oformio svoj prvi bend, koji je bio toliko dobar, da je dobio tri ponude za album! Sve ih je odbio i krenuli su da nastupaju kao predgrupa raznim izvođačima koji su tada bili popularni, između ostalih i za Janis Joplin.

meatloaf rockz
MeatLoaf i Tim Curry u kultnom ostvarenju Rocky horror picture show;
foto: Spotern

Čovek iz teatra- to je govorio za sebe. I jeste bio- već tokom sedamdesetih je nastupao na prestižnom Brodveju. U mjuziklu „Kosa“ osvojio je publiku, da bi se kasnije pridružio i sada već kultnoj ekipi „Rocky horor picture show“-a. I u filmu je odglumio svoju ulogu i time se i na taj način zauvek upisao u anale pop kulture.

Možda onda i ne treba da nas čudi da je ceo njegov stil bio opisan kao sklop rokenrola i onih power ballada tipičnih za osamdesete. Karijeru mu je obeležila albumska trilogija „Bat out of hell“. Naslovna numera istog imena je najpoznatiji hit sa prvog, ali je pesma koja se najčešće povezuje sa njim sigurno „I would do anything for love (but I won‘t do that)“.

Objavio ju je 1993. godine, i iako je i nakon toga bilo još albuma, nijedan nije uspeo da produkuje hit slične veličine.

MeatLoaf je nastavio sa nastupima uživo, ali se ubrzo videlo koliko to sve utiče na njegovo zdravlje. Čovek je dva puta kolabirao na sceni, a zabeleženo je i nekoliko pokušaja da smanji svoju težinu. Bolovao je i od astme.

U noći između 20. i 21. januara 2021., MeatLoaf je preminuo u 74. godini. Iza sebe ostavlja suprugu Deboru, kao i kćerke Pearl i Amandu.

Ostavlja u amanet i pravi, nostalgični rokenrol i kvalitetne power balade koje će, nadamo se, generacije i generacije slušati i diviti se talentu ovog velikog izvođača.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button