Uradi sam - katalog
20.1 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaKorisnoCovid 19 - uslovi putovanja za 10 zemalja u koje najčešće putujemo

Covid 19 – uslovi putovanja za 10 zemalja u koje najčešće putujemo

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru vam nije potrebno ništa, dok u Tursku i Egipat možete ići sa negativnim PCR testom.

European Top 44 Airplay chart

Proleće je uglavnom vreme kada nakon hladne zime počinjemo da razmišljamo o putovanjima, bilo da se radi o poseti rodbini, prijateljima ili roditelja, ili samo imamo potrebu da na kratko promenimo sredinu i odmorimo od svakodnevice.

Epidemija koju je izazvao virus korona prilično je otežala prelazak granice, posebno iz razloga što svaka zemlja ima zasebne uslove pod kojima pušta druge državljane da uđu. 

Kako bismo vam malo olakšali planiranja, napravili smo spisak deset zemalja u koje ljudi sa naših prostora najčešće putuju. Ipak, pre nego što se bilo gde uputite, dodatno proverite mere koje su u tom trenutku na snazi, s obzirom na to da se nekada menjaju da dnevnom nivou.  Na ovom linku možete pronaći spisak naših ambasada koje možete kontaktirati. 

BOSNA I HERCEGOVINA

Ukoliko ste planirali da se uputite kod rođaka koji žive u Bosni i Hercegovini ne postoji ni jedan uslov koji biste trebali da ispunite ukoliko u susednu zemlju ulazite iz Srbije. Dakle, dovoljno je da stavite pasoš u džep i krenete na put.

HRVATSKA

Kod drugih suseda je situacija već nešto drugačija – prilikom ulaska u Hrvatsku morate imati kod sebe negativan nalaz PCR testa ili, u suprotnom, možete ući u zemlju ali morate da budete u obaveznoj izolaciji sve dok ne dobijete negativan rezultat testa koji ste tamo uradili. Ako ste samo u tranzitu test vam nije potreban, ali morate imati kod sebe neki dokaz da vam je dozvoljen ulazak u zemlju koja vam je krajnja destinacija. 

CRNA GORA

Bilo da se uputite na granični prelaz Jabuka ili Špiljani, neće od vas tražiti apsolutno ništa da biste mogli da uđete u Crnu Goru. Jedino na šta će vam skrenuti pažnju jesu zdravstvena upozorenja kojih biste trebali da se pridržavate, koji su vrlo slični kod nas. Takođe, u ovoj zemlji je na snazi zabrana iznajmljivanja smeštaja za više od dva lica osim ako nike u pitanju porodica. 

SLOVENIJA

Za ulazak u zemlju Alpa i termalnih banja morate kod sebe imati negativan rezultat PCR testa ili nalaz antigenskog testa koji nisu stariji od 48 sati. Pored ovoga u Sloveniju će vam biti dozvoljeno da uđete ako imate dakaz da ste preležali koronu – pozitivan PCR test koji nije stariji od 6 meseci ili potvrdu od lekara. 

Ukoliko ste prošli proces imunizacije, i imate potvrdu, za svaku vakcinu postoji drugačije pravilo:

  • Biontech/Pfizer – da je od revakcinacije prošlo najmanje 7 dana;
  • Moderna  – da ste drugu dozu primili pre najmanje dve nedelje;
  • AstraZeneca – da ste drugu vakcinu primili pre 21 dana ili više.

Ako planirate da samo prođete kroz Sloveniju nije vam potrebno ništa od navedenog, ali jeste nešto što dokazuje vaš boravak u državi u koju ste se uputili – to može biti boravišna dozvola, pozivno pismo, rezervacija hotela itd.

ALBANIJA

Ulazak u Albaniju je dozvoljen svima, nema ni jednog uslova koji mora biti ispunjen. Isto je i ako planirate duži boravak u ovoj zemlji, ili je samo prolazite kroz nju. 

MAĐARSKA

Susedna Mađarska sprovodi prilično storage mere kada je ulazak za naše državljane u pitanju. Naime, ukoliko ste mislili da samo turistički skoknete do Segedina ili Budimpešte  – to trenutno nije moguće. 

Da biste prešli granicu morate prvo podneti zahtev putem sajta www.police.hu koji ćete napisati na engleskom ili mađarskom jeziku, uz koji morate priložiti dokaz o razlogu putovanja – lečenje, školovanje, porodični događaj, učešće na nekim sportskim takmičenjima i dr. Ukoliko dobijete saglasnost moraćete da idete u obavezan karantin – osim ako nemate viška novca, pa možete da uradite dva testa o svom trošku. Ako su oba rezultat negativna moći ćete da napustite karantin.

Ipak, ukoliko vam je Mađarska samo usputna stanica – pripremite i za to dokaz i očekujte da dobijete tačne lokacije na kojima ćete moći da se zaustavite. Ako ste krenuli na aerodrom – prilikom prelaska granice neka vam avionska karta bude pri ruci.

AUSTRIJA

Put u Austriju je moguć samo ako za to imate konkretan razlog – bilo da je u pitanju posao, lečenje, studiranja ili neki važan događaj u krugu porodice i dr. morate imati i dokument koji to dokazuje. Tokom planiranja puta u Austriju potrebno je da se registrujete najranije 72 sata ranije što možete uraditi na ovoj stranici. 

Od 11. marta ove godine kada ulazite u ovu zemlju kod sebe morate imati negativan PCR test ili antigenski test. Ukoliko ne ispunite ovaj uslov sledi vam obavezan karantin koji može biti prekinut nakon pet dana ako se testirate tamo i dobijete negativan nalaz.

NEMAČKA

Ulazak u Nemačku je omogućen državljanima Srbije samo ako imaju boravišnu dozvolu, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu države koja je članica EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske. Dakle, ukoliko vam je u planu neka poseta ili turizam – još uvek nije pravi trenutak da o tome razmišljate. Ovi uslovi ne važe ukoliko zaista imate neophodan razlog za ulazak u Nemačku, a prethodno se morate konsultovati sa Saveznom policijom Nemačke. 

Ako spadate u neku od navedenih kategorija kod sebe morate imati negativan PCR test. Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici naše ambasade.

GRČKA

Za sada je još uvek na snazi zabrana ulaska u Grčku za državljane Srbije. U toku su dogovori koji bi uskoro trebali da budu gotovi, a koji će omogućiti ulazak u ovu zemlju uz obavezan dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili antigenski test. Prema sadašnjim najavama Grčka bi granice trebala da otvori 14. maja, ali je moguće da tokom aprila meseca bude realizovana “proba” za državljane zemalja sa visokim procentom imunizacije u koje spadamo i mi. 

Do tada, ukoliko je vaše putovanje neizbežno, morate popuniti prijavu koju ćete pronaći na www.travel.gor.gr koju ćete na graničnom prelazu prikazati uz negativan PCR test na engleskom jeziku. Takođe, na granici ćete morati da uradite i brzi test. 

RUMUNIJA 

Građanima Srbije je još uvek zabranjen ulazak u Rumuniju. Naravno, izuzetak može biti ako planirate put u ovu zemlju iz posebnog razloga – ali i u tom slučaju kod sebe morate imati negatvian PCR test. 

EGIPAT

Za zemlju faraona i piramida, što se tiče državljana Srbije, ne postoji zabrana ulaska. Pre nego što krenete put Hurgade, Šarm el Šeika ili bilo koje druge turističke destinacije budite sigurni samo da kod sebe imate negativan nalaz PCR testa i to ne stariji od 72 sata.

ITALIJA

Šoping u Italiji još uvek nije moguć. Naravno u određenim slučajevima možete ući u ovu zemlju – zdravstveni razlozi, školovanje i dr. samo prethodno morate obezbediti ličnu izjavu koju možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Italije. Nakon što se u nekom od ovih slučajeva domognete italijanskog tla – moraćete u karantin 14 dana. Ovo pravilo ne važi jedino ukoliko vaš boravak ne prelazi 120 sati.

TURSKA

Da biste nesmetano ušli u Tursku morate kod sebe negativan PCR test, a za koji ste uzorak dali pre najviše 72 sata. Ovo važi i za decu stariju od šest godina. Turci ne prihvataju dokaz o vakcinaciji kao zamenu za PCR test.

Takođe, 72 sata pre nego što stignete u Tursku morate se registrovati na https://register.health.gov.tr/. Na taj način dobijate kod na osnovu kog se prati vaše zdravstveno stanje, a koji vam je potreban ukoliko želite da uđete u neki tržni centar, restora, državnu ustanovu i drudge objekte. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
89 %
2.7kmh
99 %
Sub
20 °
Ned
31 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °