KorisnoŽivot

Crvenilo posle sunčanja? Umirite ga uz ovih 5 stvari

Crvenilo posle sunčanja, česta je pojava tokom letnjih meseci, posebno ako smo duže izloženi suncu zbog posla ili boravka pored vode. Zbog želje da dobijemo što bolju boju, često sa sunčanjem preteramo i „izgorimo“. Postoji naravno i ona grupa ljudi koja izgori jer jednostavno ne želi da koristi kozmetiku sa zaštitinim faktorom.

Ipak, ako se već dogodi da koža pocrveni i da boravak u sopstvenoj koži postane neprijatan, na prirodan način, uz stvari koje imate kod kuće, možete sebi olakšati muke.

Svež krastavac rešava crvenilo posle sunčanja

Krastavac je tokom letnjih meseci često na spisku namirnica koje konzumiramo, ali može biti od velike pomoći kod opekotina od sunca. Krastavac hidrira kožu, a u isto vreme je rashlađuje i umiruje. Efekat može biti bolji ako krastavac prethodno rashladite.

crvenilo posle sunčanja

Jabukovo sirće

Crvenilo posle sunčanja, na koži će uspešno umiriti i prirodno jabukovo sirće. Sprečiće pojavu plikova i pomoći kod ponovnog uspostavljanja Ph vrednosti kože.

Kupanje u mlakoj vodi pomešanoj sa tri šolje jabukovog sirćeta, prijaće izgorenoj koži. Nakon kupanja, najbolje je ostaviti da višak tečnosti, koža upije sama.

Kiselo mleko – Istina ili mit?

Bez kiselog mleka se ranije nije ni odlazilo na plažu. Šalu na stranu, kiselo mleko sadrži vitamin A, aminokiseline, mlečne kiseline, masti i proteine, a sve ovo odlično je za kožu. Rashlađeno kiselo mleko se može naneti na opekotine i ostaviti da deluje desetak minuta. Nakon toga treba oprati kožu, a ovaj postupak se može ponavljati i više puta u toku dana.

Ulje lavande

Ulje lavande spada u ona esencijalna ulja koja se, bez rastvaranja, mogu naneti direktno na kožu. Lavanda će umiriti kožu, zalečiti opekotine i smiriti napetost.

crvenilo posle sunčanja

Aloja

Melemi sa alojom ubrzavaju obnavljanje sloja kože koji je izgoreo. Ipak, najdelotvornije je naneti list aloje na opekotinu, ukoliko imate biljku. List je potrebno prethodno ohladiti i preseći tako da gel može direktno da se stavi na kožu.

crvenilo posle sunčanja

Ovo su samo neki od načina da brzo i jednostavno pomognete svojoj koži nakon prekomernog sunčanja. Naravno, iako su ovo prirodni načini za umirivanje kože, potrebno je da budete sigurni da niste osetljivi na neke od ovih sastojaka.

Da ne bismo došli u situaciju da za crvenilo na koži tražimo rešenje, izlažite se suncu dozirano i koristite kozmetičke proizvode sa zaštitnim faktorom. Prethodno saznajte Šta je SPF i kako štiti kožu.

Ipak, ako su opekotine teže, pojavi se povišena temperatura, groznica, na koži plikovi i osip, nemojte se lečiti sami, već se obratite lekaru.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button