Hrana i pićeVesti Zrenjanin

Crvi u ishrani – uskoro?!

Crvi u ishrani, po odluci Evropske komisije koja je odobrila larve žutog brašnastog crva kao dopunu ishrani, naći će se u bliskoj budućnosti u nekim prodavnicama širom Evrope kao prehrambeni proizvodi ili dodaci u mlevenom mesu, testeninama, biskvitima i slatkišima.

„Žuti brašnasti crv će biti prvi insekt koji je odobren kao hrana u Evropskoj Uniji, a njegovo stavljanje u promet je odobreno nakon pozitivne ocene Evropske agencije za bezbednost hrane. U junu ćemo raditi na usvajanju zakona kojim će se omogućiti potpuno uvođenje osušenog crva ove vrste na tržište Evropske Unije“ – izjavili su iz Evropske komisije i dodali da ova vrsta crva može da se koristi i kao sastojak i kao grickalica. Naravno, prisustvo ovog crva moraće da bude jasno naznačeno u svim proizvodima, i posebno usklađeno sa alergijskim naznakama.

Crvi pohovani
Image by photosforyou from Pixabay

Crvi u ishrani – zašto?

Ovo je očekivana odluka, jer je odavno poznato da su insekti izvor belančevina i da su neki od njih prilično masni čime mogu da se uporede sa svinjetinom, a u prilog crvima u ishrani ide i to što je mnogo jeftinije i praktičnije uzgajati crve da bi se dobila kila mesa od njih, nego uzgajati svinje ili goveda za kilu junetine ili piletine. Azijatska kuhinja, pa i kuhinja Južnoameričkih država već odavno ubacuje insekte i zglavkare u svoju ishranu, mada u ovom kraju sveta još uvek sve ovo može da se podvuče izjavom „Zašto da jedem crve, kad mogu da jedem pile?“.

Za sada, u našoj državi, brašnasti crvi mogu se kupiti kao hrana za ptice, veverice, zglavkare i kao mamac za ribe po cenama oko jednog dinara po komadu.

Crvi pilići
Image by wiland1975 from Pixabay

Crvi nisu jedini na spisku, jer postoji još 11 zahteva za uvođenje insekata u ljudsku ishranu, pa će se tako na meniju možda naći i manji brašnasti crv (Alphitobius diaperinus), kućni cvrčak (Acheta domesticus), crna vojnička muva (Hermetia illucens), trakasti zrikavci (Grillodes sigillatus), medonosna pčela (Apis mellifera), migratorni skakavac (Locusta migratoria) itd.

Prijatno :) !

Pročitajte još i kako da hleb duže bude svež!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button