25.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaKorisnoDa li znate koliko dugo vino može da stoji u frižideru?

Da li znate koliko dugo vino može da stoji u frižideru?

European Top 44 Airplay chart

Vino, jedno od najstarijih pića u ljudskoj istoriji, često se otvara u sklopu raznih prilika, bilo da je reč o posebnim događajima, proslavama ili opuštajućim trenucima. Međutim, šta raditi sa preostalom količinom vina nakon otvaranja? Koliko dugo možete očekivati da vino zadrži svoj kvalitet ukusa i arome? Ovde su smernice o tome koliko dugo vino sme da stoji u frižideru nakon otvaranja, u zavisnosti od vrste vina.

Belo vino

Bela vina, poznata po svojoj svežini, obično se čuvaju u frižideru. Otvorena boca belog vina može zadržati svoj kvalitet između 3 i 7 dana u frižideru. Međutim, važno je napomenuti da što duže stoji, to će vino izgubiti na svežini.

Roze vino

Roze vino, popularan izbor tokom toplijih meseci, takođe se čuva u frižideru nakon otvaranja. Očekivano trajanje kvaliteta otvorenog roze vina je obično između 3 i 5 dana. Kao i belo vino, roze vino može postati manje sveže kako vreme prolazi.

Crveno vino

Za razliku od belog i roze vina, crveno vino se obično ne čuva u frižideru. Međutim, ako otvorite bocu lagano crveno vino koje se često služi rashlađeno, može se čuvati u frižideru. Ako je crveno vino već otvoreno, preporučljivo je konzumirati ga u roku od 2-3 dana.

sampanjac

4. Penušava vina i šampanjac:
Penušava vina  treba popiti što pre, jer brzo izvetre. Najsigurniji metod za očuvanje svežine penušavih vina je korišćenje hermetičkog čepa i skladištenje boce na nižim temperaturama. Na ovaj način, penušava vina mogu zadržati svoju svežinu do 3 dana, dok šampanjci mogu održati kvalitet između 3 i 5 dana. Ukoliko se dogodi da penušava vina izgube mehuriće, iskoristite ih za kuvanje. Ova vina postaju odličan sastojak u kuhinji. Upotrebljavaju se u pripremi jela poput paste ili rižota, dodajući im blag i delikatan slatkasti ukus.

Da li vino starenjem postaje bolje?

Staro vino i proces starenja vina predstavljaju dva različita pojma. Kod starenja vina, ono se pažljivo čuva u posebnim podrumima, gde su uslovi skladištenja optimalni, a flaše su zatvorene plutanim čepom i dodatno zapečaćene. Ta vina su jedna od najkvalitetnijih i imaju najspecifičniji ukus.

Pročitajte i kako da uklopite vino uz svako jelo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
25.6 ° C
25.6 °
19.5 °
53 %
5kmh
29 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °