Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
20.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninDan prevremeno rođenih beba - 17. novembar

Dan prevremeno rođenih beba – 17. novembar

Svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno što donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje.

European Top 44 Airplay chart

Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar, obeležava se po trinaesti put širom sveta. Cilj je privući pažnju društva na ozbiljne izazove s kojima se suočavaju prevremeno rođene bebe i njihovi roditelji. Udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinci aktivno učestvuju u obeležavanju ovog događaja.

U svetu, svaka deseta beba rodi se pre termina, što iznosi oko 10% svih porođaja. Godišnje, oko 15 miliona dece rodi se pre vremena, a nažalost, milion njih ne preživi. U Srbiji se preko 4000 beba godišnje rodi pre termina.

Procenat prevremeno rođene dece s dugoročnim zdravstvenim teškoćama varira od 30 do 60 posto, pri čemu se mnogi razvojni problemi protežu kroz dug vremenski period i često ostavljaju posledice za ceo život. Lečenje prevremeno rođenih beba zahteva dugotrajan i zahtevan proces, a za roditelje predstavlja neočekivanu traumu i izvor hroničnog stresa.

Institut za neonatologiju igra ključnu ulogu u zbrinjavanju visokorizičnih prevremeno rođenih beba u Srbiji, pružajući im najsavremeniju opremu i tretmane. Institucija godišnje zbrinjava 20-25% ukupnog broja prevremeno rođene dece u Republici Srbiji i preko 50% dece rođene sa telesnom masom ispod 1500g.

Svetski dan prevremeno rođenih beba, označava dan posvećen podršci ovim malim borcima i njihovim porodicama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °