20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninDanas je Čisti ponedeljak koji označava početak Vaskršnjeg posta

Danas je Čisti ponedeljak koji označava početak Vaskršnjeg posta

European Top 44 Airplay chart

Danas, 18. marta, je počeo Vaskršnji post, najvažniji i najduži post u godini za pravoslavne hrišćane. Ovaj post traje sedam nedelja i završava se praznikom Vaskrsenja, koji ove godine pada 5. maja. Tokom posta, vernici se uzdržavaju od mesa, jaja, sira, mleka i bilo kakve hrane sa životinjskim masnoćama.

Pored ishrane, post podrazumeva i određena ponašanja koja treba izbegavati radi pročišćenja tela i duše. Takođe, naglasak je i na duhovnoj strani posta, što uključuje uzdržavanje od negativnih misli, želja i dela, te pojačanu molitvu i činjenje dobrih dela.

Vaskršnji post je podeljen na sedam nedelja

Vaskršnji post je podeljen na sedam nedelja, a svaka nedelja ima svoje ime i posebna pravila. Na primer, u prvoj nedelji, poznatoj i kao Čista nedelja, izbegava se paljenje ognjišta i kuvanje hrane, te se jede ranije pripremljena hrana. U drugoj nedelji, tačnije Pačistoj posti se na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu pripremljenu na ulju. Treća nedelja posta, odnosno  Krstopoklona nedelja posvećena je poklonjenju Časnom krstu. Vernici se tokom ove nedelje trude da se suzdrže od svih iskušenja duha i posvete se duhovnim praksama. Sredoposna nedelja naglašava važnost suzdržavanja od ružnih reči i obraćanja pažnje na svoje ponašanje. Vernici se trude da se ne izražavaju negativno i da se posvete dobrim delima i radu. Za vreme Gluve nedelje posta crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave, a vernici se posvećuju tišini i molitvi. Poslednja nedelja posta je Stradalna nedelja i vernici je provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °