Dan ljubavi i vina

Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun?

European Top 44 Airplay chart

Srpska pravoslavna crkva 14. februara, obeležava Svetog Trifuna.

Sveti Trifun je bio blagosloven darom čudotvornih isceljenja koje mu je Bog podario. Iscelio je mnoge bolesnike, izgonio demone iz mnogih ljudi i pružao pomoć svima koji su mu se obratili. Tokom vladavine cara Gordijana u Rimskom carstvu izlečio je njegovu ćerku Gordiju. Teško je obolela i izgubila razum. Bez obzira na napore mnogih lekara, nijedan nije uspeo da je izleči. Tada se zli duh javio iz nje, tvrdeći da ga niko drugi ne može izagnati, osim čoveka po imenu Trifun. Car je zatim pozvao sve ljude sa imenom Trifun iz carstva, ali nijedan nije bio u mogućnosti da isceli carevu ćerku. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je izlečio Gordijanu. Car Gordije bogato je nagradio Trifuna za ovaj čudesni podvig. Međutim, umesto da zadrži bogatstvo za sebe, mladi Trifun ga je podelio siromašnima nakon povratka. Nakon ovog čuda, mnogi su prihvatili hrišćansku veru.

Verovanja u vezi za Svetim Trifunom

Na dan Svetog Trifuna, vinogradari izlaze u svoje vinograde kako bi obavili poseban ritual. U pitanju je orezivanje barem jednog čokota vinove loze, koji se potom poliva vinom. Ovo verovanje duboko je ukorenjeno u narodnu tradiciju i simbolizuje želju za plodnom godinom i bogatim rodom grožđa. Veruje se da će ovaj čin osigurati izobilje grožđa tokom te sezone.

Postoje i zanimljiva verovanja vezana za vremenske prilike tog dana. Na primer, ako pada kiša na Svetog Trifuna, to se tumači kao dobar znak za rod šljiva, predviđajući uspešnu godinu u voćarstvu. S druge strane, vedro vreme na ovaj dan može se protumačiti kao znak sušne i nerodne godine.

Sveti Trifun se takođe poštuje kao zaštitnik bilja od štetnih insekata i bolesti. Vinogradari se obraćaju njemu kako bi ih sačuvao od štetočina poput skakavaca i gusenica, te se smatra da je prisutan kao zaštitna figura nad usevima i vinogradima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °