11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninDanas obeležavamo Međunarodni dan žena

Danas obeležavamo Međunarodni dan žena

European Top 44 Airplay chart

Međunarodni dan žena, se obeležava svake godine 8. marta. Predstavlja važan datum posvećen borbi za ženska prava i promociji rodne ravnopravnosti. Njegovo postojanje potiče iz bogate istorije aktivizma i borbe žena širom sveta.

Kako je ustanovljen 8. mart?

Prva ideja o ovom danu pojavila se početkom 20. veka, u vreme brze industrijske revolucije i urbanizacije. Tada su žene, naročito one zaposlene u tekstilnoj industriji, bile suočene sa teškim radnim uslovima, niskim platama i diskriminacijom. Protestovale su 8. marta 1857. godine u Njujorku, ali ih je policija rasterala. Žene su dva meseca nakon ovog događaja osnovale svoj sindikat.

Dalji aktivizam i borba za ženska prava tokom narednih godina kulminirali su događajima poput masovnog marša žena 1908. godine u Njujorku. Tada je 15.000 žena izašlo na ulice tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Ovi protesti i aktivnosti postavili su temelje za organizovanje prvog nacionalnog Dana žena 1909. godine u SAD-u. Socijalistička partija Amerike podstakle je ovu ideju deklaracijom.

Međunarodna dimenzija ovog dana postala je očigledna 1910. godine kada je održana prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu. Ideja da se Dan žena proširi na međunarodni nivo prihvaćena je s oduševljenjem. Zasluge za to pripadaju nemačkoj feministkinji Klari Cetkin i drugim ženama koje su se borile za ženska prava.

Naredne godine, 1911., Međunarodni dan žena proširen je na Austriju, Nemačku, Dansku i Švajcarsku. Tamo su žene izašle na ulice tražeći pravo glasa, pravo na zapošljavanje i ravnopravnost polova. Ovaj dan nije bio samo simbol borbe za ženska prava. Postao je i prilika za podizanje svesti o položaju žena u društvu.

Nakon Prvog svetskog rata, Međunarodni dan žena postao je prilika za promociju mira i protivljenje ratu. U nekim zemljama postao je zvanični državni praznik. Na primer, nakon Oktobarske revolucije u Rusiji, 8. marta postao je državni praznik, ali je s vremenom izgubio političku dimenziju i postao više simbol ljubavi i poštovanja prema ženama, slično Danu zaljubljenih ili Danu majki.

Kako danas izgleda Međunarodni dan žena?

Danas, Međunarodni dan žena ostaje važan podsetnik na potrebu da se nastavi borba za rodnu ravnopravnost i prava žena širom sveta. Ovaj dan slavimo u čast hrabrih žena koje su se borile za svoja prava i inspirisale generacije koje dolaze da nastave u istom duhu. Takođe nas podseća na put koji još uvek treba preći u ostvarivanju prave ravnopravnosti polova.

Radio 105 svim damama želi srećan Dan žena!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °