16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninDanas obujte različite čarape kako biste podržali osobe sa Daunovim sindromom

Danas obujte različite čarape kako biste podržali osobe sa Daunovim sindromom

Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.

European Top 44 Airplay chart

Današnji dan, 21. mart je Međunarodni dan za podizanje svesti o Daunovom sindromu. Slavi se od 2012. godine prema odluci Ujedinjenih nacija. Odabran je ovaj datum – 21. dan trećeg meseca – kako bi naglasio specifičnost trizomije 21. hromozoma, što je uzrok Daunovog sindroma. Organizatori naglašavaju da je ovaj dan važan za osvešćivanje javnosti o osobama koje žive s ovim sindromom.

Tema za ovu godinu je „Okončanje stereotipa“. Fokus je na suzbijanju predrasuda i stereotipa koji postoje o osobama s Daunovim sindromom, te se želi promovisati raznolikost i inkluzija. Umesto da se definišu prema ograničenjima ili predrasudama, želi se naglasiti individualnost i mogućnosti svake osobe s Daunovim sindromom.

Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti. Zato danas obujte različite čarape i podržite ih.

Ovim povodom u Zrenjaninu je održan skup podrške osobama sa Daunovim sindrom. Okupili su se pojedinci, porodice i stručnjaci kako bi zajedno podigli svest o izazovima s kojima se suočavaju osobe sa Daunovim sindromom i kako bi se promovisala inkluzija, razumevanje i podrška za njihov punopravni život u društvu.

Šta je Daunov sindrom?

Daunov sindrom, poznat i kao trizomija 21, je genetsko stanje kod kojeg osoba ima dodatnu kopiju 21. hromozoma. Ovo stanje obično utiče na sposobnosti učenja i fizičke karakteristike pojedinca. Važno je napomenuti da Daunov sindrom nije bolest ili zarazno stanje, već genetska različitost koja se javlja prirodno i čiji uzrok nije u potpunosti poznat.

Osobe rođene s Daunovim sindromom obično dobijaju dodatni hromozom usled greške u formiranju spermatozoida ili jajne ćelije pre samog začeća. Ovaj sindrom nije ograničen na određene delove sveta, već je prisutan globalno, pri čemu može imati različite efekte na stilove učenja, fizičke karakteristike i zdravlje pojedinca.

Prema podacima organizatora Svetskog dana ljudi sa Daunovim sindromom, procenjuje se da će se jedno od svakih 800 novorođenčadi roditi s ovim stanjem. Postoje tri glavna tipa Daunovog sindroma: trizomija 21 (najčešći tip, kod kojeg postoji dodatna kopija 21. hromozoma), translokacija i mozaicizam. Sindrom je dobio ime po doktoru Džonu Lengdonu Daunu, koji ga je prvi kategorisao i opisao.

Daunov sindrom je neizlečiv

Nažalost, Daunov sindrom nije stanje koje se može izlečiti. Međutim, pružanje podrške na osnovu individualnih fizičkih i intelektualnih potreba svake osobe je od suštinskog značaja.

Odgovarajući pristup zdravstvenoj nezi, programi rane intervencije, inkluzivno obrazovanje i istraživanje su neophodni za podršku rastu i razvoju osoba s Daunovim sindromom, kako ističu stručnjaci.

Unapređivanje kvaliteta života osoba s Daunovim sindromom postiže se kroz zadovoljenje njihovih zdravstvenih potreba. To uključuje redovne preglede kod medicinskih stručnjaka radi praćenja mentalnog i fizičkog stanja. Za njih je veoma važno i pružanje pravovremenih intervencija poput fizioterapije, okupacione terapije, logopedske terapije, savetovanja ili specijalnog obrazovanja.

Tačno je da mnoge osobe s Daunovim sindromom postižu visok nivo kvaliteta života, aktivno učestvuju u društvu i ostvaruju značajne životne ciljeve.

Kako prepoznati Daunov sindrom?

Daunov sindrom ima nekoliko prepoznatljivih fizičkih karakteristika koje se obično javljaju kod osoba koje ga imaju. To uključuje spljošteno lice, naročito u predelu korena nosa, kao i oči koje su oblika badema i iskošene nagore. Osim toga, kratak vrat takođe može biti jedan od znakova ovog sindroma. Kod osoba s Daunovim sindromom može se primetiti i jedna linija na dlanu, što je poznato kao simptom jedne linije. Još jedan od znakova jeste niža visina kod dece i odraslih koji imaju ovaj sindrom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °