Vesti Zrenjanin

Danas se obeležava Svetski dan radija

Danas se obeležava Svetski dan radija, u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija. UNESKO je 2011. godine proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a dve godine kasnije, 2013. godine, Generalna skupština UN-a formalno je usvojila ovaj praznik.

Ovogodišnji slogan je „Vek informisanja, zabave i obrazovanja“ i naglašava moć i prednosti ovog medija koji i dalje zadržava svoju važnost čak i u dobu digitalnih tehnologija.

Cilj praznika je promovisanje radija kao medija koji dopire do najširih slojeva stanovništva. Radio je posebno važan jer može da dopre do najudaljenijih zajednica i ranjivih grupa poput nepismenih, hendikepiranih, mladih i siromašnih. Takođe, ima značajnu ulogu u hitnim situacijama i pružanju pomoći u katastrofama.

Pored toga što dopire do velikog broja ljudi, radio može mnogo da učini i u obrazovanju, kulturnom i političkom dijalogu, kao i u pomoći ljudima u različitim životnim situacijama. I dalje je najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij, prilagođen promenama u 21. veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Nikola Tesla, jedan od pronalazača radija, prvi je predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Giljermo Markoni se smatra „ocem radija“ jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos. Tada je slao samo signale, ne glas. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa započeli su tek posle 1900. godine. Markoni je 1909. dobio Nobelovu nagradu za „doprinos u razvoju bežičnih tehnologija“.

Svoj omiljeni radio slušajte na 105MHz.

Povezani članci

Back to top button