20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoDanas se obeležava svetski dan smeha

Danas se obeležava svetski dan smeha

Smeh je odličan kardio trening, pokreće vaše srce i sagoreva sličnu količinu kalorija na sat kao hodanje sporim do umerenim tempom.

European Top 44 Airplay chart

Svetski dan smeha obeležava se od 1998. godine, a utemeljio ga je Indijac Madan Kataira želeći da podstakne ljude da se smeju više. Slavi se na današnji dan, 10. januara, ili 2. maja.

Statistički podaci o smehu u odraslom dobu ukazuju na to da se prosečno smejemo oko 17 puta dnevno, dok najmlađi, zanimljivo, to čine čak 300 puta dnevno. Osim toga, žene se češće smeju muškarcima nego što se muškarci smeju ženama. Nekada smo se smejali 18 minuta dnevno, dok je danas to samo 6.

Koji su benefiti smeha?

Smeh donosi širok spektar benefita za fizičko, emocionalno i društveno blagostanje. Fizički, angažuje mišiće, poboljšava cirkulaciju i opušta telo, pružajući olakšanje od napetosti. Emocionalno, deluje kao prirodan antidepresiv, smanjuje stres, povećava prag bola i jača emocionalnu otpornost. Društveno, smeh jača socijalnu povezanost i gradi pozitivne odnose.

Takođe, podstiče kreativnost i inovativno razmišljanje, povećava energiju i vitalnost, doprinoseći opštem osećaju zadovoljstva i kvaliteta života. Smeh je dragocen resurs za očuvanje zdravlja i dobrobiti, donoseći radost, smanjenje stresa i poboljšanje emotivne stabilnosti. Neka svaki dan bude prilika za smeh, jer je to jednostavan, ali moćan način da unapredimo svoje živote.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °