Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeDanas se slavi Sveti Sava, a običaj nalaže pripremu pereca

Danas se slavi Sveti Sava, a običaj nalaže pripremu pereca

Prema verovanjima, na današnji dan ne treba nositi crveno, ni oštriti noževe, britve i druge alate.

European Top 44 Airplay chart

Danas je Savindan, praznik koji se slavi u srpskoj pravoslavnoj crkvi u čast Svetog Save, jedne od najznačajnijih figura u srpskoj istoriji. Sveti Sava je poznat kao prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj i tvorac zakonodavstva i srpske srednjovekovne književnosti. Smatra se zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Običaj je da deo Svetosavske trpeze čine domaće perece, a zbog čega je to tako? U srednjem veku, perece su bile usko povezane s hrišćanskom simbolikom, od ruku sklopljenih u molitvi do tri prazna polja koja formira testo oblikovano u labav čvor, što simbolizuje Sveto Trojstvo. Čak ime na nemačkom, “pretzl”, izvedeno je iz latinskog “bracellus”, za narukvicu, ili “bracchiola”, za male ruke, ručice.

Recept za perece

Sa vama delimo recept za pripremu pereca koje su neizostavan deo svetosavske trpeze. Biće vam potrebni sledeći

Sastojci:

  • 2 dl toplog mleka
  • 500 g brašna
  • Prstohvat šećera
  • 25 g kvasca
  • 0,5 dl ulja
  • 1 žumance
  • 1/2 kašičice soli

Za slani preliv:

  • 1,5 kašika brašna
  • 1/2 kašike soli
  • Voda po potrebi

Priprema:

Uputstvo za pripremu pereca koje se pripremaju za Svetog Savu:

Prvo, u manjoj posudi razmutite kvasac u toplo mleko, dodajte prstohvat šećera i ostavite da se kvasac aktivira, oko 5-10 minuta. Zatim, u velikoj posudi prosejte brašno i dodajte aktivirani kvasac, ulje, žumance i so. Dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da odmara pokriveno čistom krpom na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči zapremina. Nakon što se testo udvostručilo, podelite ga na manje loptice i oblikujte ih u perece.

Po želji, možete ih oblikovati u klasični oblik pereca ili bilo koji drugi oblik. Premažite perece umućenim žumancem i pospite po želji susamom ili makom. Poređajte perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odmore još 15-20 minuta. U međuvremenu, pripremite slani preliv tako što ćete u manjoj posudi pomešati brašno i so, a zatim postepeno dodavati vodu dok ne dobijete gustu smesu. Premažite perece pripremljenim slanim prelivom. Na kraju, pecite perece u prethodno zagrejanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe boje. Poslužite tople i uživajte!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
24.4 ° C
24.4 °
22.8 °
44 %
8kmh
70 %
Thu
24 °
Fri
13 °
Sat
22 °
Sun
24 °
Mon
24 °