Hrana i piće

Danas se slavi Sveti Sava, a običaj nalaže pripremu pereca

Prema verovanjima, na današnji dan ne treba nositi crveno, ni oštriti noževe, britve i druge alate.

Danas je Savindan, praznik koji se slavi u srpskoj pravoslavnoj crkvi u čast Svetog Save, jedne od najznačajnijih figura u srpskoj istoriji. Sveti Sava je poznat kao prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj i tvorac zakonodavstva i srpske srednjovekovne književnosti. Smatra se zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Zašto su perece simbol Savindana?

Priča o perecama i njihovom mestu u srpskoj tradiciji tokom obeležavanja Svetog Save prožeta je legendama i pretpostavkama, ali malo istorijskih izvora potvrđuje njihovu povezanost sa srednjovekovnom Srbijom. Malo je verovatno da su se perece pekle i jele u to vreme, a još manje da ih je Sveti Sava lično darivao deci. Tadašnje domaćice verovatno nisu imale pristup finom belom brašnu, što dodatno osporava ovu ideju.

Perece, međutim, jesu drevno pecivo čije poreklo prate razne legende. Neki smatraju da su ih osmislili italijanski monasi još u 7. veku, dok drugi veruju da su nastale u nemačkim ili francuskim pekarama nešto kasnije. Najstariji poznati prikaz pereca nalazi se na minijaturi u srednjovekovnom rukopisu Hortus Deliciarum („Vrt uživanja“) iz 12. veka, pisanom u alzaškoj opatiji u Francuskoj, u vreme kada je u Srbiji nastajalo Miroslavljevo jevanđelje.

U srednjem veku, perece su nosile snažnu hrišćansku simboliku. Njihov oblik, sa tri prazna polja i rukama koje podsećaju na molitvu, tumačio se kao simbol Svetog Trojstva. Naziv „pretzl“ ima koren u latinskim rečima koje označavaju narukvicu ili male ruke, što dodatno povezuje pecivo sa religioznim motivima. Perece su postale deo nemačke pekarske tradicije, a veruje se da su Srbi u Banatu usvojili ovaj običaj tokom naseljavanja u područja gde je nekada dominiralo nemačko stanovništvo.

Jedno predanje tvrdi da su banatski Srbi, suočeni sa zabranom javnog slavljenja krsnih slava, koristili perece kao zamenu za slavski kolač kako bi sačuvali tradiciju. Međutim, o ovome ne postoje istorijski dokazi. Druga verzija priče sugeriše da su Srbi od Nemaca preuzeli praksu darivanja perecama za Uskrs, pa su je prilagodili svojim običajima i povezali sa Svetim Savom. Ovaj običaj je karakterističan za Banat, dok je u Bačkoj, Sremu i drugim delovima Srbije gotovo nepoznat.

Dodatnu simboliku priči daje i činjenica da su Srbi tokom ustanka protiv Turaka u 16. veku nosili lik Svetog Save na svojim zastavama. Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru od strane Osmanlija samo je učvrstilo njegov značaj u narodnoj svesti. Bez obzira na to koliko istorijskih činjenica stoji iza priče o perecama i Svetom Savi, ova praksa ostaje lepa i simbolična, odražavajući koliko je Sveti Sava duboko ukorenjen u srpskoj tradiciji i kolektivnom duhu.

Običaj je da deo Svetosavske trpeze čine domaće perece, a zbog čega je to tako? U srednjem veku, perece su se smatrale hrišćanskim simbolom. Oblik, nalik sklopljenim rukama u molitvi, podseća na skrušenost i pobožnost. Tri prazna polja koja testo formira simbolizuju Sveto Trojstvo. Ova simbolika čini perece ne samo ukusnim zalogajem, već i snažnim podsećanjem na osnovne hrišćanske vrednosti.

Perece – osnovni recept

Sastojci:

  • 2 dl toplog mleka
  • 500 g brašna
  • Prstohvat šećera
  • 25 g kvasca
  • 0,5 dl ulja
  • 1 žumance
  • 1/2 kašičice soli

Za slani preliv:

  • 1,5 kašika brašna
  • 1/2 kašike soli
  • Voda po potrebi

Priprema:

Prvo rastvorite kvasac u toplom mleku i dodajte malo šećera kako biste ga aktivirali. Ostavite ga da odstoji desetak minuta, dok se ne zapeni. U međuvremenu, prosejte brašno u veću posudu i pomešajte ga sa solju. Kada kvasac bude spreman, dodajte ga u brašno, a zatim umešajte ulje i žumance. Sve ove sastojke mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo, koje se lako odvaja od posude. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, što će trajati otprilike jedan sat.

Kada testo naraste i postane mekano na dodir, pređite na oblikovanje. Kako ih oblikovati pročitajte u pasusu ispod. Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih umućenim žumancetom da dobiju sjajnu i hrskavu koricu. Za dodatni ukus, pripremite preliv od brašna, soli i malo vode, pa njime premažite perece. Na kraju, pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i postanu mirisni i hrskavi.

Kako oblikovati perece?

Nakon što testo naraste, podelite ga na manje delove, svaki veličine manje pesnice. Svaki komad blago spljoštite, a zatim ga među dlanovima razvaljajte u dugačak, tanak valjak, otprilike debljine olovke. Kada dobijete ravnomerno razvijeno testo, oblikujte ga u karakteristični čvor pereca – počnite tako što ćete oblikovati krug, a zatim krajeve preklopiti preko sredine kako biste dobili taj prepoznatljivi oblik. Ako volite eksperimentisanje, možete se igrati i praviti drugačije oblike – male obruče, pletenice ili čak jednostavne spirale. Najvažnije je da svaki oblik bude ujednačen, jer će se tako ravnomerno peći i zadržati lep izgled. Kada ih završite, poređajte ih pažljivo na pleh obložen papirom za pečenje i spremite ih za poslednji korak – premazivanje i pečenje.

Varijante recepata za perece

Slatke perece sa medom i orasima

Za ovu varijantu, koristite isti osnovni recept, ali dodajte 2 kašike šećera u testo. Nakon pečenja, premažite perece medom i pospite sitno mlevenim orasima. Slatke perece su savršene za desertni deo svetosavske trpeze.

Integralne perece sa semenkama

Zamenite polovinu belog brašna integralnim pšeničnim ili raženim brašnom. Pre pečenja, premažite perece maslinovim uljem i pospite mešavinom semenki poput suncokreta, lana i susama. Ova verzija je idealna za one koji vole zdravije zalogaje.

Perece sa sirom

Dodajte 150 g rendanog tvrdog sira (kao što je kačkavalj) u testo tokom mešanja. Nakon oblikovanja, pospite ih dodatnim sirom pre pečenja. Ove perece imaju bogat, sirast ukus i savršene su kao užina.

Bezglutenske perece

Zamenite pšenično brašno mešavinom bezglutenskog brašna i dodajte kašičicu praška za pecivo. Po potrebi prilagodite količinu mleka kako biste dobili glatko testo. Bezglutenske perece odlična su opcija za one koji izbegavaju gluten. Pronađite još recepata ovde: Bezglutenski recepti – 3 ideje za slane zalogaje.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button