Naslovna stranicaVestiDigitalni zeleni sertifikat

Digitalni zeleni sertifikat

European Top 44 Airplay chart

Na šalterima Pošte širom zemlje od sutra (02. jun) ćemo moći da besplatno izradimo Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19, rezultatima testiranja na SARS-CoV-2 i oporavku od nje, a za dobijanje ovog sertifikata potreban je samo važeći pasoš, dok ceo proces traje nekoliko minuta i besplatan je.

Načini prijave za digitalni zeleni sertifikat

Sertifikat se, kao i ranije, može preuzeti preko portala eUprava, a da biste ga dobili potrebno je da ste registrovani na ovom portalu. Ako nemate registrovan nalog na portalu, sva objašnjenja oko toga ćete pronaći OVDE. Nakon prijave i odabira usluge “Digitalni zaleni sertifikat” izaći će opcija “pokreni uslugu” posle koje je potrebno da proverite svoje podatke, potvrdite mejl adresu i za nekoliko minuta sertifikat će vam stiće na odabrani mejl.

“Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za vakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan. Za lica koja su oporavila od COVID-19 podatak se prikazuje ukoliko je lice imalo pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa u poslednjih 6 meseci. Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.” – navode na portalu.

Uputstvo za registraciju naloga na Portalu eUprava je OVDE, a u trenutku pisanja ovog teksta, digitalni zeleni sertifikat priznat je od strane Grčke, UAE, Turske i Mađarske.

Pročitajte još i OVO

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °