17.7 C
Zrenjanin
22.09.2023.
Naslovna stranicaInfoDigitalni zeleni sertifikat

Digitalni zeleni sertifikat

European Top 44 Airplay chart

Na šalterima Pošte širom zemlje od sutra (02. jun) ćemo moći da besplatno izradimo Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19, rezultatima testiranja na SARS-CoV-2 i oporavku od nje, a za dobijanje ovog sertifikata potreban je samo važeći pasoš, dok ceo proces traje nekoliko minuta i besplatan je.

Načini prijave za digitalni zeleni sertifikat

Sertifikat se, kao i ranije, može preuzeti preko portala eUprava, a da biste ga dobili potrebno je da ste registrovani na ovom portalu. Ako nemate registrovan nalog na portalu, sva objašnjenja oko toga ćete pronaći OVDE. Nakon prijave i odabira usluge “Digitalni zaleni sertifikat” izaći će opcija “pokreni uslugu” posle koje je potrebno da proverite svoje podatke, potvrdite mejl adresu i za nekoliko minuta sertifikat će vam stiće na odabrani mejl.

“Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za vakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan. Za lica koja su oporavila od COVID-19 podatak se prikazuje ukoliko je lice imalo pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa u poslednjih 6 meseci. Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.” – navode na portalu.

Uputstvo za registraciju naloga na Portalu eUprava je OVDE, a u trenutku pisanja ovog teksta, digitalni zeleni sertifikat priznat je od strane Grčke, UAE, Turske i Mađarske.

Pročitajte još i OVO

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
83 %
4.3kmh
56 %
Fri
33 °
Sat
33 °
Sun
21 °
Mon
26 °
Tue
19 °